среда, 19. октобар 2011.

PUNA PLATA ZA TRUDNICE!


     Kako tvrdi Wilham Glosser, "Sve što možemo ponuditi drugima ili što drugi mogu ponuditi nama su informacije. Šta će oni ili šta ćemo mi učiniti sa tim informacijama stvar je njihovog ili našeg izbora.Ovde verovatno treba napomenuti da se misli na istinite tvrdnje, a ne proizvoljno donesene sudove, mišljenja ili stavove, jer time ljudi jedni druge dovode u zabludu, pojedinačno i kolektivno. Lažna informacija navodi ljude da donose pogrešne zaključke i čine pogrešne korake. Zaista se time ruši pravo izbora pojedinca ili grupe, a cela jedna tako osmišljena predstava nosi ime manipulacija.  




     LSV: Traži isplatu razlike u plati trudnicama
     25. novembar 2010. | 14:47 | Izvor: Beta
     (http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/lsv:-trazi-isplatu-razlike-u-plati-trudnicama_224891.html)


     Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Novog Sada predložila je danas da se trudnicama iz tog grada nadomesti razlika od 35 odsto koliko imaju manju platu dok su na bolovanju.


     Funkcioner Gradskog odbora LSV Robert Kolar rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da će odbornici Lige-socijaldemokrata Vojvodine na sledećoj sednici gradske skupštine podneti taj predlog.


     "Sve su trudnice iste, one nose našu budućnost", rekao je Kolar.


     Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine Milica Vlaisavljević je rekla da u Novom Sadu godišnje od 150 do 200 trudnica ode na bolovanje, i da je za doplatu razlike od 35 odsto od njihove plate potrebno oko dva miliona dinara.


     Trenutno grad Beograd trudnicama koje su na bolovanju i primaju 65 odsto plate isplaćuje razliku u zaradi.


     Puna plata za novosadske trudnice
     24. jun 2011. | 16:05 → 22:25 | Izvor: Beta, RTV
     (http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/puna-plata-za-novosadske-trudnice_260589.html)


     Posle gotovo 11 sati rada, odbornici Skupštine grada Novog Sada izglasali su rebalans budžeta za 2011. godinu, nakon čega će on iznositi nešto više od 22 milijarde dinara. Najveći deo sredstava namenjen je Zavodu za izgradnju grada, i to pre svega za putnu privredu.


     Veća ulaganja očekuju se u Gerontološki centar, za programe veštačke oplodnje, a trudnice u Novom Sadu od oktobra će primati 100 odsto plate.


     Inicijativu da se naknada za bolovanje trudnicama i porodiljama poveća sa 65 na 100 odsto pokrenula je Liga socijaldemokrata Vojvodine.


     U budžetu Grada je za povećanje naknada opredeljeno pet miliona dinara. Za povećanje naknada glasali su odbornici LSV-a i Demokratske stranke.


     Trudnice u Beogradu i Jagodini već primaju punu platu, pa je Forum žena LSV-a 2010. godine pokrenuo niz uličnih akcija i prikupljanje potpisa sa zahtevom da se isto omogući i Novosađankama. Nakon toga, kampanja "Puna plata za trudnice" je proširena i na ostale gradove i opštine u Vojvodini.


     Novosadskim trudnicama puna plata
     18. oktobar 2011. | 10:31 → 16:43 | Izvor: Beta, Tanjug
(http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/novosadskim-trudnicama-puna-plata_279078.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RtvVojvodina+%28RTV+Vojvodina%29&utm_content=Google+Feedfetcher)


     Novosadskim trudnicama, koje su na održavanju trudnoće, od oktobra će biti isplaćivan puni iznos zarade, saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika. Iz gradskog budžeta trudnicama će biti isplaćivana pomoć, odnosno razlika između iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nije na bolovanju. 


     Ova odluka se odnosi na trudnice koje imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Novog Sada, navodi se u saopštenju za javnost.


     Stekli su se uslovi da odbornička grupa Ujedinjenih regiona Srbije (URS) podrži odluku o rebalansu ovogodišnjeg gradskog budžeta Novog Sada, pošto je Gradsko veće prihvatilo inicijativu o isplaćivanju pune zarade trudnicama za vreme bolovanja, saopšteno je danas iz URS-a.


     URS podseća da je u proteklom periodu pred gradsku vlast više puta stavljao predlog, kojim se predviđa da se trudnicama isplaćuje 100 odsto zarade dok su na trudničkom bolovanju.


     Novac za tu namenu obezbeđen je na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, za čije je usvajanje u Skupštini Srbije URS prikupio više od 30.000 potpisa Novosađana.


     Grad će po tom osnovu, kako je navedeno u saopštenju, do kraja ove godine prikupiti dodatnih 692 miliona dinara.



     Informacija i dezinformacija, istina i laž


     Od pamtiveka do danas, pojedinci i društva, države, međunarodni savezi i zajednice, u ratu ili u miru, privatno ili javno, koriste informacije i dezinformacije da bi za sebe ostvarili što veću korist, a protivnike i neprijatelje naveli da rade u korist vlastite štete. 


     Informacija je poruka koja primaocu nešto znači, odnosno otkriva nešto novo.


     Dezinformacija je namerno poslato pogrešno obaveštenje sa ciljem da se obmane protivnik.


     Dezinformacija označava širenje lažnih ili obmanjujućih informacija. Ukoliko nije učinjena greškom, dezinformacija je manipulacija javnog mišljenja od strane agencija za odnose sa javnošću, političkih stranaka, grupa za lobiranje ili pojedinaca sa ciljem navođenja na pogrešne zaključke. 


     Dezinformacija može biti direktna (laž ili prevara), ili indirektna (prikrivanje ili ometanje proverenih objektivnih činjenica ili zataškavanje istine stvaranjem pogrešnih zaključaka).


     Dezinformacija je posebno uobičajena u totalitarnim sistemima. U zemljama sa slobodnim medijima mnogo je teže širiti dezinformacije jer se one brže mogu razotkriti i preko istraživanja dokazati njena istinitost. 

Нема коментара:

Постави коментар