понедељак, 31. октобар 2011.

USTAVNE KOČNICE AUTONOMIJE


     NOVI SAD - Potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević ocenila je danas za Dnevnik da su ustavne promene u Srbiji neophodne, navodeći da je važeći Ustav i "prevara Vojvodine, ali i prepreka evropskim integracijama Srbije".
Maja Sedlarević
     - Vidimo i sad da od famoznih sedam odsto u Vojvodinu ne stiže ni sedmi deo, iako Pokrajina u republičku kasu daje pet puta više - ukazala je ona. Maja Sedlarević smatra da je Vojvodina u proteklih pet godina mnogo izgubila jer joj nije omogućeno da raspolaže svojom imovinom i izvornim prihodima. Podsetila je i na to da su pre pet godina upravo LSV i zamenik predsednika Lige Bojan Kostreš, koji je tada bio na čelu Skupštine Vojvodine, upozoravali na to da Ustav nije dobar, te da su pozvali građane da bojkotuju ustavni referendum i da taj referendum 28. i 29. oktobra 2006. godine u Vojvodini nije prošao.


     - Rekli smo da Ustav nije dobar jer Vojvodina njime ne dobija zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kao što je tad bilo traženo i dogovoreno u Platformi Izvršnog veća o položaju Vojvodine u novom ustavu Srbije. Dokumentu od kojeg je tadašnji predsednik Pokrajinskog izvršnog veća Bojan Pajtić odustao i slavodobitno se vratio sa zacrtanih sedam odsto za Vojvodinu u budžetu Srbije - navela je Sedlarevićeva. Dodala je i da Ustav nije donet po demokratskoj proceduri, kao i da je njime domaće pravo stavljeno iznad međunarodnog, zbog čega je još pre pet godina bilo sasvim evidentno da će on biti kočnica evropskim integracijama Srbije.
(BILSV, 31. 10. 2011.)

Нема коментара:

Постави коментар