понедељак, 24. октобар 2011.

INTERVJU: MILOŠ UDOVIČIĆ - ''NA PRVOM MESTU REŠAVANJE KOMUNALNIH PROBLEMA''


     Kandidat za odbornika LSV NS Miloš Udovičić rođen je 1980.godine i jedan od najmlađih kandidata iz redova Gradskog odbora. Po zanimanju je profesor istorije, a po opredeljenju iskreni socijaldemokrata, što pokazuje kroz aktivan stranački angažman.



     Radeći kroz svoj matični mesni odbor Sremska Kamenica, ali i kroz Omladinu stekao je uvid u probleme sa kojima se susreću naši sugrađani. U razgovoru za Nedeljnik nam govori o tim problemima i o načinima za njihovo prevazilaženje.


     Šta trenutno smatrate gorućim problemima u Novom Sadu?
     - Definitivno slaba zaposlenost. Od silne industrije koju je Novi Sad imao do početka jadnih 90-ih ostala je tek poneka fabrika. Ulaganja u Novi Sad je malo, čujem da je razlog za to što se ovde očekuju veće zarade nego u nekim manjim mestima. Svakako mislim da se ulagači moraju privući i da se mora obezbediti veći broj radnih mesta. Sa druge strane imamo paradoks da je po zadnjem popisu jedino u Novom Sadu (osim Beograda) porastao broj stanovnika u proteklom periodu. To znači priliv još ljudi kojima treba posla. Gorući problemi su svakako i komunalni. Saobraćajne gužve u vreme špica sve više podsećaju na Beograd. Kao Kameničanin, mogu reći da sa sremske strane grada sve vrvi od komunalnih problema. Kamenica nema normalnu pijacu, nije rešeno pitanje priključka na vodovod za mnoga domaćinstva, a takođe nema nijednog mega-marketa sa sremske strane.


     Na koji način treba prići rešavanju ovih problema, koje konkretne mere treba preduzeti?
     - Što se nezaposlenosti tiče treba naći načina da se privuku investicije u Novi Sad. Sve veće zapošljavanje u upravnim organima i uvećavanje administracije samo je kratkotrajno rešenje, bez investicija nema ništa. A što se tiče komunalnih problema, smatram da su neki svakako lakše rešivi od nezaposlenosti, barem na lokalnom nivou. Na primer, mega-marketi se gotovo stalno otvaraju, pa ne bi bilo zgoreg da neki bude otvoren sa sremske strane.


     Šta bi u Novom Sadu trebalo uraditi, da li dodati ili oduzeti da on postane bolje mesto za život?
     - Recimo da se učini da Novi Sad bude sigurniji grad, gde se u svako doba dana može ići bez problema. Znam da je Novi Sad još uvek sigurniji nego neki milionski gradovi, ali opet to nije razlog da se ne čini da situacija postane bolja. Drugo, mislim da ova silna novogradnja što se gradi nije baš humana za život. Ulice se ne šire već ostaju uzane, predviđene za prizemnu gradnju. Ne pravi se mesto za parkiranje, niti se sadi zelenilo, betonira se svaki pedalj. Investitori bi se morali naterati da vode malo računa i o tome. Ukoliko uđem u Gradski parlament prioritet će mi biti rešavanje problema koji se mogu najlakše rešiti, a koji najviše muče birače. Po meni to su za početak komunalni problemi, a posle ostalo što se može. I naravno, probleme koji se usput budu pojavili.


     Kakvi sadržaji bi Novi Sad učinili zanimljivijim mestom za mlade?
     - Malo više događanja. Imamo festival EXIT, Večeri uličnih svirača i još nekoliko manifestacija, ali bi svakako još takvih događanja dobro došlo. U to vreme celi grad živne i učešća u njima ne uzmu samo mladi, već i svako ko se oseća podmlađeno. Ulica Laze Telečkog, takva kakva je, svakako je divno mesto sa svom svojom atmosferom. No ne bi škodilo gradu još takvih mesta.


     Zašto ste odlučili da se kandidujete za odbornika u Skupštini grada?
     - To je bilo na predlog prošlog predsednika MO Sremska Kamenica Zorana Granića i sadašnjeg predsednika Duška Adžića. Kandidaturu sam prihvatio jer želim da učinim koliko je u mojoj moći da se nešto promeni, najpre u mojoj okolini, Sremskoj Kamenici, a posle i u gradu. Drugo, redovno sam bio u timovima koji su tu obilazili sigurne glasove tako da sam poznat svom komšiluku kao neko ko radi u korist svoje lokalne zajednice. Moja kampanja se ogleda u tome da saslušam birače, i da im ne obećavam neke bombaste promene koje ne mogu ispuniti.

Нема коментара:

Постави коментар