среда, 26. октобар 2011.

VOJVODINA JE NAŠA KUĆA


     SUBOTICA - Šta znači ako se kaže da se nije moglo biti okupator na ovim prostorima, a pripadali ste nekoj vojsci koja je bila okupatorska? To znači onda da Vojvodina nije bila okupirana 1941. nego oslobođena. A šta to onda znači? 
Nenad Čanak
     To onda znači da malo golicamo po reviziji Trijanona - izjavio je sinoć u Subotici predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući primedbe Saveza vojvođanskih Mađara na Zakon o restituciji. On je zaključio i da takve tendencije, ma kako bile prikrivene, LSV nikad neće podržati. Podsetimo amandman SVM na Zakon o restituciji, koji na kraju nije prošao u zakon, oslobađao je odgovornosti za učešće u okupacionim fašističkim snagama sve one koji su pre početka rata imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Čanak je na je Forumu LSV, rekao i da je SVM kasnije potpuno odustao od svojih primarnih ideja koje su bile apsolutno neprihvatljive i došao na pozicije LSV-a.


     Mađarska se ponela ne diplomatski


     Kako su preneli mediji, nakon usvajanja Zakona o restituciji, u kojem se nije našao navedeni amandman SVM, reagovala je i zvanična Budimpešta koja je odmah najavila da će preispitati podršku kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji pošto ovaj zakon smatra diskriminatornim. 


     - Mađarska država se tu ponela vrlo ne diplomatski jer je to bilo flagrantno mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje i mislim da najveću štetu od toga mogu imati građani Vojvodine mađarske nacionalnosti jer je samo pitanje dana kada će ih samozvane proevropske snage početi prozivati za onemogućavanje Srbije da priđe Evropskoj uniji kao nekoga o čijim interesima brine mađarska država - rekao je Čanak. 


     Predsednik LSV je rekao i da čim počne Budimpešta da lupa šakom o sto Beogradu oko prava Mađara u Vojvodini, počinje da se plaši za svoje prijatelje, sugrađane, Vojvođane i braću u Vojvodini. 


     - Svi svo mi braća po ravnici u Vojvodini. I to ko ne razume ništa ne razume. Nemamo mi drugu zemlju osim ove vojvođanske. Nemamo mi drugu muku nego onu koju ovde imamo. Vi možete otići na hiljadu mesta, ali se možete vratiti samo na jedno, a to je kući, a to je ovde, i zato je Vojvodina naša kuća - rekao je on. Čanak je naveo da je upravo zbog toga toliko emotivan kad shvati do koje mere to golicanje strasti, draškanje istorijskih trauma, može da ide.


     Rusifikacija ozbiljan problem


     On je naveo i da je bitno podizanje svesti o opasnosti fašizacije društva na koje Liga upozorava već 10 godina, naročito u poslednje vreme kada se u svetlu izbornih potreba radikalizuje situacija i tamo gde je to očigledno potpuno veštački. 


     - Samim tim, mi se kao stranka koja ima antifašističku i antiratnu ulogu već dugi niz godina ozbiljno tome suprotstavljamo. Neophodno je zato zbiti redove i to je upravo ono što radimo - rekao je Čanak. On je ocenio i da je rusifikacija Srbije takođe jedan od velikih problema sa kojima se suočavamo. 


     - Jer kada ambasador Rusije Konuzin uči patriotizmu Srbe u Srbiji a taj patriotizam se svodi na konfrontaciju sa celim svetom, onda je sasvim jasna namera: da kroz konfrontaciju Srbije sa celom planetom Srbija postane pion na šahovskom polju ruskih međunarodnih igara. To je, naravno, stvar koja je nedopustiva i Liga pred tim neće zatvarati oči - istakao je Čanak.


     Nema ljubavi bez čistih računa


     Odgovarajući na pitanje kome trenutno u Srbiji smeta decentralizacija, predsednik LSV-a je odgovorio - onima koji žive od centralizma. 


     - Ne treba zaboraviti da je centralizam u velikoj meri dobar izvor prihoda onima koji ne žele da pokažu prave tokove novca. Ne treba zaboraviti staru izreku naroda ovih prostora koja kaže "čist račun, duga ljubav". To važi i u obrnutom smeru: kad nisu čisti računi, ljubav prestaje - rekao je on.

Нема коментара:

Постави коментар