четвртак, 20. октобар 2011.

SIMBOLIČKA VREDNOST GRADA


laza_02
OTKRIVANJE SPOMENIKA ČUVENOM PESNIKU,
DRAMSKOM PISCU I ESTETIČARU LAZI KOSTIĆU
 
     Na tribini "Novi spomenici velikanima", održanoj u Kino sali LSV, istaknut je značaj novih spomenika postavljenih u centru Novog Sada, grada koji se ove godine kandiduje za evropsku prestonicu kulture. Direktor gradske biblioteke Miloš Pankov istakao je da je upravo LSV pokrenula inicijativu za postavljanje spomenika.




     - Naša ideja bila je da na neki način Novi Sad dobije simboličku vrednost, ličnost koja predstavlja kulturu i istoriju grada, te smo predložili da se postavi spomenik Vasi Stajiću - rekao je Pankov i dodao da je inicijativa potekla na sastancima Saveta za kulturu, a predlozi su stizali i iz Arhiva grada i Biblioteke.
     Direktor gradske biblioteke je takođe napomenuo da su spomenici veoma značajni i za turiste koji obilaze Novi Sad kako bi i oni videli koje su to ličnosti obeležile istoriju ovog mesta.
OTKRIVANJE BISTE LAVU TOLSTOJU, ČUVENOM RUSKOM KLASIKU
I JEDNOM OD NAJVEĆIH IMENA SVETSKE KNJIŽEVNOSTI
     Odbornica i predsednica Saveta za kulturu Skupštine grada Kristina Meneši je ukratko iznela podatke o novim spomenicima, gde i kada će biti postavljeni i svečano otkriveni.
OTKRIVANJE SPOMENIKA FERENCU FEHERU,
PESNIKU, PROZNOM PISCU I PREVODIOCU
     - Prvo otkrivanje bilo je u petak u Ulici Modene gde je postavljen spomenik Lazi Kostiću, delo akademskog vajara Stevana Filipovića. Na Dan oslobođenja grada, 23.oktobra, biće otkriven spomenik Vasi Stajiću između Banovine i Gimnazije "Isidora Sekulić", delo akademskog vajara Slobodana Bodulića. Dva dana kasnije planirano je otkrivanje spomenika na Pozorišnom trgu, osnivačici baleta Srpskog narodnog pozorišta, Marini Olenjinoj. Četvrti spomenik u okviru ovog projekta je spomenik Mihajlu Pupinu, podignut ispred nekadašnje Narodne banke Srbije, a njegovo svečano otvaranje biće 9.novembra - navela je Menešijeva.
     Ovom prilikom predsednica Saveta za kulturu pozvala je sve prisutne, kao i sve građanke i građane Novog Sada da dođu na svečano otvaranje ovih spomenika. Ona je napomenula da Novi Sad nema registar javnih spomenika, i da se na tome intezivno radi, dodajući da je u planu podizanje još nekoliko tipskih ploča i bista.


     Menešijeva je kazala da postoji predlog o postavljanju tipskih ploča piscu i uredniku Letopisa Matice srpske Aleksandru Tišmi i značajnom arhitekti koji je ostavio dubok trag u Novom Sadu, Đorđu Tabakoviću.


     Direktor Arhiva grada Bogoljub Savin je, kao predsednik odbora za spomenik Vase Stajiću, ukazao na neke njegove pojedinosti. On je podsetio prisutne na Dositeja Obradovića koji je rekao da Novi Sad nikada neće biti dobar grad bez spomenika Zahariju Orfelinu.


     - Ima mnogo ličnosti koji zaslužuju da im se oda posebno priznanje u Novom Sadu kao što su Danilo Kiš, ili Albert Ajnštajn, a mi ćemo se truditi da to i ostvarimo - istakao je Savin iznevši ideju o parku skulptura i spomenika koji bi se nalazio na prostoru oko novosadskog keja.


     Na kraju tribine govorio je potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović koji je kazao da će na otvaranju spomenika Vasi Stajiću prisustvovati i unuk slavnog pisca Rastko Švalba sa kojim je Liga stupila u kontakt. Takođe, Jovanović se osvrnuo na finansijsku deo, rekavši da je za svaki spomenik potrošeno oko milion i po dinara.


     - Ove godine podignuto je šest spomenika, i definitivno će Novi Sad ovu godinu pamtiti kao godinu spomenika i kulture. Spomenici su stvari koje ostaju, koje će tek zaživeti, oni su priznanje za dugi niz godina i pokazuju i da smo mi bili tu, da mi stojimo iza toga - rekao je potpredsednik LSV.


     Prisutne je najviše zanimalo kakav je stav Lige po pitanju spomenika Jaši Tomiću i čija imena nose ulice Novog Sada, predloživši da se organizuje edukacija građana o ovim ličnostima. Jovanović je podržao ovaj predlog i ukazao na to da građani ne znaju ko je zapravo bio Jaša Tomić upozorivši da ta tema zahteva dosta razgovora, ali da se na tome svakako treba raditi.


     Moderator tribine bio je predsednik MO "Centar" Stojan Nenadović, a koordinatorka čitave serije tribina "Naši ljudi za našu kuću" je članica IO GrO LSV Novi Sad Milica Vlaisavljević.
(19. Oktobar 2011.)

Нема коментара:

Постави коментар