среда, 26. октобар 2011.

U REHABILITACIJI JE KLJUČ RESTITUCIJE


     BEOGRAD - Narodna poslanica i portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov ocenila je da je ključ za vraćanje imovine u rehabilitaciji, te da će sve nesuglasice koje su pratile usvajanje zakona o restituciji biti otkonjene odredbama zakona o rehabilitaciji. 
Aleksandra Jerkov
     Ona je, gostujući u emisiji Talasanje na Radio Beogradu, podsetila da se i u samom Zakonu o restituciji u dva člana spominje rehabilitacija, koji propisuju da uz odgovarajuću sudsku odluku o rehabilitaciji može biti vraćena imovina onima kojima je oduzeta.


     - Ono što je izuzetno važno je da je teret dokazivanja na državi. Znači, nije na nekom teret dokazivanja da nije bio u okupacionim snagama nego, ukoliko država smatra da je bio, mora to da dokaže - istakla je Jerkova. Ona je dodala da sudske presude o tome da li je neko bio ratni zločinac ili nije ne mogu biti krajnje relevantne, jer postoje primeri da su neki od odgovornih za teška zlodela umrli neosuđeni, podsetivši pri tom na slučaj gestapovca Petera Egnera. 


     - To je čovek koji je bez ikakve sudske presude umro u Americi ove godine i recimo, prema onome za šta se SVM u početku zalagao da odgovornosti budu oslobođeni svi na osnovu prebivališta pre 6. aprila 1941. godine, potomci tog čoveka bi mogli da traže imovinu - navele je Jerkova. Ona je ponovila da zakonom nije zabranjeno vraćanje imovine bilo kojoj nacionalnoj zajednici, kao što je to tvrdila SVM.


     - Ne smatram da su svi Mađari bili u okupacionim snagama. Bilo je Mađara koji su bili u antifašističkom pokretu, Mađara koji su narodni heroji, a bilo je Mađara koji uopšte nisu ni učestvovali u ratu - istakla je Aleksandra Jerkov navodeći da upravo najveći broj ljudi na teritoriji Srbije i nije bio ni u kakvim oružanim snagama.
(BILSV, 26.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар