петак, 21. октобар 2011.

SAD POKREĆU GLOBALNU KAMPANJU PROTIV IRANA


     SAD jača pritisak na Iran prikazujući ga "kao odmetnika koji preti globalnoj bezbednosti".
SAD pokreće globalnu kampanju protiv Irana
     Na taj način, Obamina administracija postavlja temelje za dalje korake jačanja multilateralne akcije koja podrazumeva diplomatsku izolaciju režima, a možda i preduzimanje drugih akcija.


     Potpredsednik Džo Bajden i državna sekretarka Hilary Klinton juče su oštro osudili navodni plan iranskih državljana za ubistvo saudijskog izaslanika u Vašingtonu, koji je "osujećen od strane američke vlasti". "Iran je preterao i tražimo da se smatra odgovornim za flagrantno kršenje međunarodnih i američkih zakona", izjavila je Hilari Klinton. 


     Zamenik državnog sekretara Vilijem Barns pozvao oko 100 stranih diplomata u Vašington, u State Department na sastanak na kojem će se otkriti pojedinosti o navodnoj zaveri.


     Iranski izaslanik pri UN-u, Mohammad Khazaee, rekao je novinarima kako su američke optužbe "doista velike laži" i "bez ikakvog smisla." On je takođe optužio SAD za postavljanje "opasnog presedana" u huškanju za međunarodnu osudu za nešto što, rekao je, Iran nije učinio.


     Ministarstvo finansija, u međuvremenu, već je nametnulo sankcije Mahan Air-u, iranskom komercijalnom vazdušnom prevozniku koga su optužili za "potajno snabdevanje operativaca oružjem i ostalim" za iransku islamističku Revolutionary Guard Corps i Quds Force jedinice.
(Bloomberg, 21.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар