уторак, 27. децембар 2011.

ČETIRI GODINE OD SMRTI BENAZIR BUTO


     Pristalice predsednika Asifa Ali Zardarija su se okupile da obeleže četvrtu godišnjicu atentata na bivšu premijerku Benazir Buto koji još nije rasvetljen.
     "To ubistvo je bila zavera da se odvoji Pakistan da njegovih najboljih nada da uspostavi punu demokratiju", podsetio je u današnjoj izjavi predsednik Zardari koji je došao na vlast posle ubistva njegove supruge Buto, tada lidera Narodne partije Pakistana.
     Prema svim procenama, Benazir Buto bi ponovo pobedila na parlamentarnim izborima da nije zaustavljena u ekploziji bombe koja se desila 27. decembra 2007.godine na jednom predizbornom mitingu u Ravalpindiju.Tom prilikom ubijeno je i 20 njenih pristalica. 
     Današnje okupljanje članova vladajuće partije predsednika Zardarija održava se u situaciji sve veće zategnutosti u Pakistanu između armije i vlade. 
     Šef države je pozvao sve "demokratske snage i pakistanske patriote" da se bore protiv svih onih koji pokušavaju da "ugroze demokratiju i demokratske institucije u zemlji", prenose novinske agencije. 
     Ubistvo Benazir Buto je jedan od nekoliko atentata u svetu koji još nije do kraja rasvetljen. U opticaju su razne verzije: prema jednoj, iza toga stoje lokalni teroristi bliski Al kaidi, drugi sumnjiče pakistanske snage bezbebednosti i bivšeg predsednika Perveza Mušarafa, a treći navode da je u pitanju šira međunarodna zavera. 
(Beta, arhiva)
     Na rasvetljivanju ovog atentata radila je i specijalna komisija UN, ali ni ona nije uspela da pronikne u sve lavirinte ovog zločina.

Нема коментара:

Постави коментар