уторак, 13. децембар 2011.

ŠKOLE PREĆUTKUJU TUČE


     Još jedna vest o vršnjačkom nasilju. Devojčica iz OŠ "Sremski front“ u Šidu godinama trpela maltretiranje, a zbog toga je pomišljala i da se ubije, piše Blic.
     I dok policijski podaci ukazuju na porast maloletničke delinkvencije u Sremu, a psiholozi opominju zbog sve veće agresivnosti mladih, u mitrovačkim školama to je još tabu tema.


     Nasilničko ponašanje direktori i školski psiholozi i pedagozi kriju od medija, a za tuče van škole kažu da nisu odgovorni. Za probleme trinaestogodišnje J. S. iz OŠ "Sremski front" javnost je saznala tek kad je ostavila poruku na Fejsbuku da će izvršiti samoubistvo, piše dalje Blic. 


     Devojčica tvrdi da je grupa dečaka već dve godine maltretira nazivajući je pogrdnim imenima, a kap je prelila čašu kad joj je jedan od njih stavio bubu u kosu. U Policijskoj upravi Sremska Mitrovica kažu da je istraga u toku. 


     Nema novih informacija ni o incidentu koji se dogodio pre nekoliko dana u Prehrambenoj školi kada su učenika prvog razreda A. J. (15) istukli S. J. (16) i Z. K. (15). Alarmantno je što slučaj policiji nije prijavio niko od profesora, već dečakova majka. 


     Nebojša Ognjenović, direktor Prehrambeno-šumarsko-hemijske škole, juče nije bio dostupan, ali kako je saznao Blic od profesora koji je zahtevao da ostane anoniman, dečak A. J. je zatražio pomoć profesora, jer ga je ispred škole čekalo dvadesetak razjarenih vršnjaka. 


     Navodno je u pitanju bila svađa zbog devojke. Profesori su ga, kako saznajemo, izveli iz škole do automobila jednog od njih, ali su okupljeni mladići ipak uspeli da mu zadaju udarce.


     Zid ćutanja


     Od početka godine PU Sremska Mitrovica prijavljeno je sedam tuča i pet pretnji u osnovnim i srednjim školama Sremskog okruga, a zbog nedostatka novca, za nadzor sedam osnovnih i šest srednjih škola angažovana su samo dva školska policajca. 


     Zabrinjava činjenica da tema nasilničkog ponašanja u školi nailazi na zid ćutanja direktora mitrovačkih škola. Mada nezvanične informacije o drogi, alkoholizmu, tučama između učenika stižu do medija, niko od zaposlenih nije spreman da govori plašeći se konsekvenci, dok direktori čuvaju "ugled škole". 


     Kako je osnovno obrazovanje obavezno, niko nema prava da male huligane izbaci iz škole, pa su jedine mere ukori razrednog starešine i nastavničkog veća, uz smanjenje ocene iz vladanja za koje učenici ne haju.

Нема коментара:

Постави коментар