недеља, 11. децембар 2011.

MUGABE: IZBORIMA ''UBITI'' OPOZICIJU


     BULAVAJO - Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da ne planira da se povuče sa vlasti pre izbora naredne godine, ocenjujući da bi to bio "čin kukavičluka".
Mugabe: Nema povlačenja (FoNet, arhiva)
     Obraćajući se 6.000 delegata na završetku godišnje konvencije svoje partije ZANU-PF u Bulavaju, Mugabe (87) je sinoć poručio da će ostati kako bi vodio zemlju, protiv, kako je rekao, zapadne kampanje za promenu vlasti.


     Predsednik Zimbabvea je istakao da koalicija sa partijom premijera Morgana Cvangiraja, mora da bude "ubijena" na narednim izborima, preneo je AP. 


     Na četvorodnevnoj konvenciji partija je potvrdila Mugabea kao jedinog kandidata za predsedničke izbore i pozvala da oni budu održani "početkom iduće godine, bez odlaganja", ne saopštavajući datum. 


     Na skupu su donete rezolucije u kojima se kritikuju sankcije Zapada, kojima se zabranjuje putovanje i blokiraju računi Mugabeu i njegovim saradnicima, da su podrile ekonomiju Zimbabvea i poziva da zapadne humanitarne i nevladine organizacije budu proterane, ukoliko slede politiku zapadnih vlada koje žele da Mugabe bude svrgnut. 


     U jednoj rezoluciji se osuđuje Međunarodni krivični sud u Hagu zbog suđenja afričkim liderima - Čarlsu Tejloru iz Liberije i Loranu Gbagbu iz Obale Slonovače - a u isto vreme zanemaruje kršenje ljudskih prava u Iraku i Avganistanu za koje su odgovorni zapadni lideri. 


     U drugoj rezoluciji stoji da SAD, Evropa i druge "bele zemlje" uslovljavaju dotok pomoći siromašnim zemljama time da one prihvate prava homoseksualaca.

Нема коментара:

Постави коментар