субота, 24. децембар 2011.

BUZEK RAZOČARAN KAZNOM TIMOŠENKOVOJ

     Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izrazio je duboko razočaranje zbog odluke suda koji je potvrdio presudu Juliji Timošenko na 7 godina zatvora.
Timošenko:  U Janukovičevoj Ukrajini nema smisla tražiti pravdu po sudovima
     "Selektivna primena zakona u slučaju Timošenkove ne ostavlja mesta sumnji da je to politički motivisano", rekao je Buzek.


     "Duboko sam razočaran odlukom ukrajinskog Apelacionog suda da potvrdi presudu Juliji Timošenko. Što se Ukrajina bude više distancirala od vladavine zakona koja je u skladu sa demokratskim sistemima, to će njeni odnosi sa EU biti opterećeniji tenzijama", navodi Buzek u saopštenju. 


     On je dodao da je zabrinut zbog dugoročnih štetnih posledica koje bi slučaj bivše premijerke mogao imati, i apelovao na ukrajinske vlasti da usklade svoje javne izjave sa akcijama u praksi i pokažu privrženost demokratiji i vladavini zakona. 



     Eštonova zabrinuta zbog Timošenkove


     Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton zabrinuta je zbog odluke suda koji je potvrdio presudu Juliji Timošenko na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.


     Ona je navela da problem selektivne pravde u Ukrajini i dalje postoji i napomenula da će poštovanje vladavine zakona biti od ključne važnosti za brzinu evrointegracija Ukrajine.


     Eštonova je izrazila zabrinutost što apelacioni proces nije na adekvatan način uzeo u obzir propuste načinjene tokom suđenja bivšoj premijerki Ukrajine kada nisu poštovani međunarodni standardi.


     Ešton je istovremeno izrazila žaljenje što će bivša ukrajinska premijerka biti sprečena da učestvuje na parlamentarnim izborima naredne godine. 



     Apelacioni sud u Kijevu potvrdio je ranije presudu bivšoj premijerki Ukrajne Juliji Timošenko kojom je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu. 
Foto Reuters
     Timošenkova je u oktobru osuđena zbog zloupotrebe vlasti, a slučaj je pokrenulo njeno "prekoračenje dužnosti" tokom pregovora 2009. godine sa Rusijom o gasnom aranžmanu. 


     Bivša premijerka nije prisustvovala raspravi koja je prethodila potvrđivanju presude, jer bojkotuje pravne procedure u Ukrajni za koje tvrdi da su nelegalne i pokrenute od vlasti, prenela je agencija AP. 


     Opoziciona liderka optužila je sadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da preko sudova pokušava da je spreči na učešću na predstojećim izborima.


     Timošenko: U Janukovičevoj Ukrajini nema smisla tražiti pravdu po sudovima 


     Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, već osuđena na sedam godina zatvora, kazala je kako će ona i njeni advokatii bojkotovati njeno novo suđenje.


     "Odlučila sam da odustanem od svakog vida sudelovanja u ovom sramotnom događaju, kao i od prava da se žalim", poručila je Timošenko. Dodala je i kako je režim predsednika Janukoviča uništio pravni sustav Ukrajine i da više "nema smisla da pravdu traži po sudovima".


     Timošenko, najžešća protivnica predsednika Viktora Janukoviča, tvrdi da nije kriva te da su optužbe protiv nje politički motivisane, što misli i EU. Ona se žalila Evropskom sudu za ljudska prava.


     Sporazum EU-a i Ukrajine propao zbog slučaja Timošenko

     EU objavio da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne reši slučaj zatvorene ukrajinske opozicione liderke Julije Timošenko.


     Samit koji je trebao da približi Ukrajinu evropskoj matici u ponedeljak je propao nakon što je EU objavila da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne reši slučaj zatvorene ukrajinske opozicione liderke Julije Timošenko.


     Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsednik Evropskog veća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratifikovanje sporazuma sa Ukrajinom "zavisiti od politčkih okolnosti".


     Samit EU-Ukrajina, kojim su povodom Van Rompuy, predsednik EK-a Žoze Barozo i poverenik za proširenje Štefan File doputovali u Kijev, bio je pripreman četiri godine i trebao je obeležiti početak novog strateškog odnosa između EU-a i Ukrajine koja je integraciju u evropsku maticu učinila svojim prioritetom. "Snažno smo zabrinuti prvenstveno zbog rizika politički motivisanog pravosuđa u Ukrajini. Suđenje Timošenkovoj je najistaknutiji primer", rekao je Van Rompuy ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču. No evropski čelnici u dvosatnom razgovoru Janukoviča nisu uspeli uveriti da popusti i oslobodi Timošenko.
Foto Reuters
     Janukovič je uprkos zastoju u odnosima rekao da je Ukrajina još uvek predana evropskoj integraciji. "Sporazum o pridruživanju biće ključan trenutak evrointegracijskog puta naše zemlje", rekao je čelnicima EU-a.


     Julija Timošenko u oktobru je osuđena na sedam godina zatvora za zloupotrebu vlasti, što je odmah izazvalo ljutnju EU-a koja smatra da je reč o političkoj presudi i već je otkazao posetu ukrajinskog predsednika Briselu. Timošenko je osuđena jer je u vreme dok je bila predsednica vlade ugovorila plinske sporazume sa Rusijom za koje se smatra da su bili štetni za Ukrajinu. 

Нема коментара:

Постави коментар