петак, 16. децембар 2011.

PREDSEDNIK ROBERT MUGABE: "U RATU SMO PROTIV GLOBALNOG KAPITALIZMA"


     Država kao što je naša Zimbabve, koja je jako bogata mineralima, već je označena na imperijalističkim kartama.
     Moramo biti stalno u pripremi, moramo kolektivno biti spremni podneti svaku žrtvu za našu nezavisnost i očuvanje naših prirodnih resursa.


     Vladajuća partija Republika Zimbabvea ZANU-PF, na čelu sa predsednikom Robertom Mugabe-om održala je godišnji sastanak u sklopu koga je predsednik Mugabe održao govor osvrnuvši se na aktuelna događanja u Africi.


     Ovde donosimo slobodan prevod centralnog dela govora sa engleskog jezika:
     
     "Sastajemo se u vreme velikih događaja i epohalnih promena u svetu. Na severu Afrike smo videli značajne turbulencije sada kolektivno zvane "arapsko proleće". 


     Takođe smo svedoci upada zapadnih sila na naš kontinent, čiji je najgori oblik bila brutalna i krvava tragedija u Libiji. Zapadni svet je intervenisao, pozivajući se na odluku Ujedinjenih naroda. 


     Libija je bombardovana direktno nazad u kameno doba, a Gadafi okrutno i brutalno ubijen zajedno sa svojom decom. Danas, ta zemlja je ruševina, puna američkih i NATO terorističkih bombi. Mnogi su izgubili živote, ironično, pod rezolucijom 1973 Ujedinjenih naroda čija je formalna misija bila "zaštita civila". NATO, tj. Evropa i SAD, poubijali su civile kako bi ih zaštitili! Istorija jednostavno nije mogla postati ciničnija.


     Ovaj agresivni upad Afrika je dočekala jako loše i nespremno. Slabi kontinent ratom u Libiji još je i više oslabljen.


     Afrička Unija napravila je veliku grešku dopustivši rat na teritoriji Afrike. Danas imamo jednu slomljenu naciju, slomljene ljude, živote i slomljenu nadu.


     Ako se ovaj trend nastavi i mi smo u velikoj opasnosti.


     Kao pokret otpora, Zanu-PF ne sme ostati indiferentan po pitanju ovih događanja. Ugroženo je sve za čega smo se do sada borili, naša sloboda i naša nezavisnost. Događaji u Libiji najavili su tešku budućnost za ceo naš kontinent i moramo zauzeti stav po tom pitanju.


     Oružje još nije ni utihnulo, krv je još tekla iz libijskog naroda, a Francuska i Britanija već su skovale plan kako podeliti ratni plen - u prvom redu naftu i poslove re-izgradnje uništene zemlje.


     Ovo nije samo pustošenje i pljačka Libije, već celog našeg kontinenta.


     Država kao što je naša Zimbabve, koja je jako bogata mineralima, već je označena na imperijalističkim kartama.


     Moramo biti stalno u pripremi, moramo kolektivno biti spremni da podnesemo svaku žrtvu za našu nezavisnost i očuvanje naših prirodnih resursa.


     Libija je važna lekcija za sve nas - sa imperijalizmom se ne može biti u dobrim odnosima! Nema pregovaranja ni saradnje sa imperijalizmom. Imperijalizam nikada neće održati datu reč.
Rečeno nam je kako je Gadafi investirao veliki novac u Evropu i SAD. Takođe je direktno finansirao predsedničke kampanje onih koji su mu na kraju smestili metak u glavu. Ali najgore od svega - pristao je na razoružanje nakon što su mu neprijatelji lažno obećali prijateljstvo i ljubav.


     Naša revolucija ne sme nikada ni trepnuti.


     Mora uvek ostati budna i na straži. Moramo se pripremiti na vojnu odbranu.


     Prisetimo se ovom prilikom ganskog državnika Kvame Nkrumaha, osnivača nove Afrike i na šta nas je još davno upozorio - jedini dobar imperijalista je mrtav imperijalista!


     Nalazimo se u ratnom stanju protiv globalnog kapitalizma. Danas je na meti nafta, ali već sutra će biti naši dijamanti, platina, uran, zlato, bakar, nikal, gvožđe, magnezijum, hrom i drugo. Mi imamo sve to što je glavni razlog zbog kojeg će se pokušati uništiti naša nezavisnost.


     Na kraju, nikada ne smemo krenuti putem nasilja. Moramo uvek odbaciti nasilje. Jer istorija je ipak na našoj strani. Mi smo jedini pokret oslobođenja za ovu zemlju. Naše ideje i naša borba jedina može osigurati slobodu našim ljudima. Sve oko nas je bankrotiralo ili će uskoro bankrotirati, naša država se mora voditi hrabrim idejama u ovim turbulentnim vremenima. Ako ikada budemo u poziciji da se moramo boriti, to će biti isključivo u samoodbrani.


     Živela revolucija!
     Živeo Zimbabve!
     Živeo narod Zimbabve-a!
     Živela sloboda i nezavisnost!"


     Dr. Robert Mugabe, 9.12.2011. - za vreme godišnjeg kongresa partije ZANU-PF

Нема коментара:

Постави коментар