уторак, 20. децембар 2011.

TEŠKO STANJE U SAD: PRVI PUT POLA STANOVNIŠTVA ŽIVI U SIROMAŠTVU


     100 miliona živi u siromaštvu, dodatnih 50 miliona ispod granice siromaštva. SAD ima oko 312 miliona stanovnika.
slika: Teško stanje u SAD: po prvi puta pola stanovništva živi u siromaštvu
     Prema najnovijim podacima koji su objavljeni od strane američkog zavoda za popis stanovništva, može se pročitati kako pola stanovništva danas živi u siromaštvu. SAD ima oko 312 miliona stanovnika.


     Prema podacima gotovo 50 miliona Amerikanaca živi ispod granice siromaštva. Nadalje, 100 milijuna ljudi je kategorizovano kao osobe sa niskim primanjima - oni se smatraju siromašnima. Na kraju gotovo 50% stanovništva SAD-a danas živi u siromaštvu.


     Associated Press je napravio analizu novih rezultata. U izveštaju stoji kako siromašne porodice u SAD-u gotovo sva primanja troše na osnovnu brigu o deci i obavezne kućne troškove. Veliki problemi nastaju ukoliko im je potreban dodatni novac za lekove ili transport.


     Ipak, nije sve u SAD-u tako sivo. Kako javlja britanski Guardian, dok se stopa siromaštva naglo povećala, nekima je situacija danas bolja nego početkom godine. Vrhunskim menadžerima i upraviteljima ove godine su plate porasle u proseku između 27 i 40%. Među njima je i znatan broj onih koji godišnje primaju i preko 100 miliona dolara.
(US CENSUS, Associated Press, Guardian)

Нема коментара:

Постави коментар