петак, 16. децембар 2011.

180-TA GODIŠNJICA ROĐENJA VELIKOG INDIJANSKOG POGLAVICE - BIKA KOJI SEDI

     Veliki poglavica Tatanka-Iyotanka ili Bik Koji Sedi, rođen je 1831. u neposrednoj blizini Grand River, u području Južne Dakote.
slika: 180 godišnjica rođenja velikog indijanskog poglavice Tatanka-Iyotanka (Bik Koji Sjedi)
     Bio je sveti vođa i poglavica plemena Hunkpapa Siouxa, poznat po slavnoj bici kod Little Big Horna, 25.06.1876. kad je vodio do pobede 3.500 ratnika Cheyenne, Siouxa i drugih plemena protiv američke 7. konjičke pukovnije.


     Proslava pobede nije dugo trajala. Američka vlada je poslala više hiljada vojnika u poteru, prisiljavajući mnoge Indijanace da se predaju. Bik Koji Sedi odbio je predaju i poveo je svoje pleme preko granice u Saskatchewan, u hladnu Kanadu. Tu su ostali u egzilu dugi niz godina daleko od svojih prerija, u hladnim šumama Kanade. Posebno loše godine 1881., hladnoća i glad naterali su ih da se vrate u Sjedinjene Države i na kraju predaju. 


     Do 1884. godine, Bik Koji Sedi bio je u zarobljeništvu, a onda mu je bilo dopušteno da se pridruži cirkusu Wild West Show, gde je slavni poglavica, boreći se za opstanak sebe i svoje porodice, zarađivao oko 50 dolara nedeljno, kao popularna atrakcija, jašući oko arene.


     Postoje podaci da je uz to psovao publiku na indijanskom, međutim taj podatak se pokazao kao čista izmišljotina, u nameri da ga se još više ponizi.


     Bilo je upravo suprotno, svojim gordim stavom nametnuo se publici, njegovo ime postalo je slavno, a događaji vezani uz njega postali glavna tema, često romantizovana.
VIDEO: Ples ispod meseca (pesma američkih indijanaca)
     Pričalo se da je sa 10 godina ubio prvog bizona, a meso dao starim ratnicima koji nisu mogli sami loviti. Nema potvrda te priče, ali se zna da je bio neustrašiv i hrabar borac koji je sa 25 godina postao vođa.


     U to vreme zaradio je dosta novca na slikama i autogramima, a postoji podatak da je većinu novca dao prosjacima i beskućnicima.


     Bik Koji Sedi ubijen je 15. decembra 1890. u Standing Rock rezervatu, prilikom hapšenja zbog sumnje da je povezan sa religijskim pokretom Ghost Dance (Ples duhova), koji je korišćen od strane mnogih Indijanaca od praistorije.

Нема коментара:

Постави коментар