уторак, 13. децембар 2011.

VORLIK: PODRŽAVAMO EU INTEGRACIJE


     Američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da je potrebno rešiti pitanje učešća Kosova na regionalnim forumima.
FoNet, arhiva
      Ona je rekla da SAD podržava Srbiju u preduzimanju dodatnih koraka u narednim mesecima, što bi omogućilo Evropskom savetu da u martu donese pozitivnu odluku o kandidaturi za članstvo u EU.


     Vorlik je za Glas Amerike rekla da je postignut napredak u dijalogu, ali da još nije rešeno učešće Kosova na regionalnim forumima, kao i da je jako loše što su podignute barikade, dodavši da očekuje da predsednik Srbije Boris Tadić nastavi da čini sve što je u njegovoj moći u cilju normalizacije situacije. 


     "To je veoma važno kako bi se pokazala predanost obe strane regionalnoj saradnji i normalizaciji poslovanja sa partnerima u regionu i međunarodnoj zajednici. Evropska unija bi pozdravila takav napredak u skoroj budućnosti i snažno apelujem na građane obe strane i lidere obe vlade da ostanu predani ovom procesu", istakla je američka ambasadorka. 


     Ona je izrazila uverenje da su vrata Srbije ka EU još otvorena i ponovila stav državne sekretarke Hilari Klinton i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da podržavaju integraciju Srbije u Evropu. 


     "Želimo jake, produktivne odnose SAD i Srbije, jer vidimo veliki potencijal u tim odnosima. I pored postignutog napretka postoji još daleko veći potencijal, na primer u ekonomskom domenu. Ove nedelje sam u Vašingtonu i Čikagu zajedno sa srpskim ministrom ekonomije, koji nastoje da proširi poslovne veze sa Sjedinjenim Državama", rekla je Vorlikova. 


     Ona je ocenila i da može daleko više da se učini na planu produbljivanja veza dva naroda i na planu obrazovanja, istovremeno pohvalivši angažovanje Srbije na planu globalne bezbednosti. 


     "U poslednjih nekoliko godina Srbija je jasno izrazila želju da doprinese na planu globalne bezbednosti, kroz dublje angažovanje u višenacionalnim mirovnim misijama pod pokroviteljstvom UN i Evropske unije. Takođe, važan doprinos jačanju odnosa pruža snažno partnerstvo na planu bilateralnih vojnih veza sa nacionalnom gardom u Ohaju. Nadam se daljem napretku u svim ovim oblastima", kazala je američka ambasadorka.

Нема коментара:

Постави коментар