среда, 21. децембар 2011.

SAMO PROMENA USTAVA GARANTUJE AUTONOMIJU VOJVODINE


     NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine potvrdila je 14. decembra 2009. godine Statut APV, 14 meseci nakon što je usvojila njegov predlog. Tokom tih 14 meseci vođena je prava kampanja "patriotskih" stranaka protiv Statuta, ali pre svega protiv Vojvodine i same ideje njene autonomije. Tek 30. novembra 2009. Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i potvrdila Statut Vojvodine.
     Daleko od onog za šta se zalaže LSV


     Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je u emisiji "Politbiro" na Radio-televiziji Vojvodine da je najveći dobitak koji je Vojvodina dobila donošenjem Statuta APV zapravo sama činjenica da sada nije sporno da Vojvodina treba da ima autonomiju i da ona treba da bude definisana Statutom. Kostreš je tom prilikom ocenio i da se, s obzirom na to da je Ustav Republike Srbije, takav kakav je, loš za autonomiju Vojvodine, ne može reći da će od samog donošenja Statuta Vojvodini i Vojvođanima biti bolje. 


     – Ne treba zaboraviti da je Statut omogućio formiranje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Vojvođanske razvojne banke, predstavništva u Briselu. Da je spustio nadležnosti republike na AP Vojvodinu u mnogim oblastima, prvenstveno u poljoprivredi, vodoprivredi, šumarstvu, nekim pitanjima u oblasti zdravstva, nauke, obrazovanja – istakao je Kostreš, ali i dodao da je to daleko od onoga za šta se zalaže LSV.


     – Činjenica je da su određeni pomaci napravljeni i da ćemo se, u periodu koji dolazi transformacijom Statuta, promenom Ustava, ali i maksimiziranjem nadležnosti Vojvodine u skladu sa ovim pravnim okvirima, dalje zalagati za punu autonomiju Vojvodine – istakao je Kostreš.


     Ćutanje pokrajinske administracije


     Septembra 2009. godine šef poslaničke grupe "Lige socijaldemokrata Vojvodine – Zajedno za Vojvodinu" u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški pismeno je zatražio od predsednika Skupštine AP Vojvodine Šandora Egerešija i šefova poslaničkih grupa da reaguju i sazovu sednicu na kojoj bi se razgovaralo o tome zašto se godinu dana čeka na statut. Međutim, do toga nije došlo. Bogaroški je na taj manir pokrajinske administracije upozorio i nedavno kada je predložio da pokrajinska administracija krene s izradom zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, kojim bi se konačno zaokružile nadležnosti pokrajine predviđene Statutom.


     – Bez finansiranja nadležnosti utvrđene Statutom APV nemaju pun smisao niti punu primenu. A ako Vlada Vojvodine neće time da se bavi, čime će se onda baviti – ukazao je Bogaroški. Po svemu sudeći, Vlada Vojvodine je odlučila da se time ne bavi. 


     DSS bio i ostao protiv autonomije


     Demokratska stranka Srbije od samog početka svim silama se borila protiv usvajanja Statuta AP Vojvodine, a nedugo nakon njegovog usvajanja pokrenula je pred Ustavnim sudom Srbije postupke za ocenu ustavnosti Statuta, Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, kao i međusobne usklađenosti Zakona i Statuta. Ustavni sud ovih dana to razmatra.

Нема коментара:

Постави коментар