уторак, 20. децембар 2011.

DSS I SNS NISU USPELE DA ZAUSTAVE EVROPSKI PUT SRBIJE


     NOVI SAD – Uprkos žustroj raspravi, lideri Evropske unije nisu 9. decembra odobrili Srbiji napredak u evrointegracijama. Kako su preneli mediji, Evropski savet je naložio da Savet ministara EU u februaru "prouči i potvrdi da je Srbija nastavila da pokazuje ubedljivu posvećenost i da je postigla napredak" u ispunjavanju obaveza koje se odnose na saradnju sa Prištinom, kako bi vođe EU na samitu 1. marta odlučivale o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. Komentarišući tu odluku, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da ona predstavlja veliku pobedu proevropskih snaga u državi i da će u martu biti označen definitivni krah antievropskih snaga u Srbiji, koje su jedino uspele da uspore, ali ne i da zaustave put Srbije ka EU.
     Eksponenti ruske spoljne politike 


     On je optužio Demokratsku stranku Srbije i Srpsku naprednu stranku da su direktni eksponenti ruske spoljne politike, ocenjujući istovremeno da je EU to prozrela i podržala proevropsku politiku.


     – Jedino što su DSS, SNS i njima slične antidržavne grupacije uspele jeste da uspore put Srbije ka Evropi, ali ne i da ga zaustave – kazao je Čanak. 


     On je za predsednika SNS-a Tomislava Nikolića rekao kako je u poslednjim mesecima pokazao da "ima veliko iskustvo u radu sa rovokopačem" i da je to iskustvo imalo i svoju političku primenu u radu na barikadama na severu Kosova. 


     Šta je pokazala ekonomska kriza?


     Portparolka LSV Aleksandra Jerkov, gostujući u Jutarnjem programu na RTV "Pink", rekla je da put Srbije u Evropu nije stopiran i "da ko god da je imao takav interes, samo ga je usporio", dodajući da je za Ligu najvažnije da je Srbija ostala na putu za Evropu. 


     – A da li je taj put usporen, naravno da je važno, i naravno da treba utvrditi odgovornost svakoga ko bi za to mogao biti odgovoran – navala je ona. Jerkova je rekla i da će u narednih šest meseci biti izbori u Srbiji, te da se nada da to neće ni na koji način uticati na evropsku budućnost Srbije.


     – To jeste izlaz, ne iz svih problema, pošto će nama ostati veliki broj problema. Ali verujte da je sa partnerima u Evropskoj uniji mnogo lakše te probleme rešavati – rekla je Jerkova. Dodala je da je ekonomska kriza u Italiji, Grčkoj, Španiji i Irskoj pokazala da će, kada ste deo porodice ekonomsko moćnih država, uvek tu biti neko da pomogne.




     Sad ne smemo stati


     Komentarišući odlaganje dodele statusa kandidata, predsednica Odbora za evropske integracije i međunarodnu regionalnu saradnju u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević istakla je za TV B92 da se sada ne sme stati na evropskom putu. "Ne smemo sada da stanemo i da posustanemo. Mislim da ovo jeste samo neka pauza i nešto što nam je na momenat prekinulo zalet i zamah koji smo imali. Ali to ne sme biti opravdanje da zaustavimo sve započete procese koji nas vode u Evropsku uniju", ocenila je Maja Sedlarević.

Нема коментара:

Постави коментар