недеља, 11. децембар 2011.

INTERVJU: ALEKSANDAR ČANJI - "DOSLEDNOST U BORBI ZA PRAVEDNIJE I BOLJE DRUŠTVO"


     Kandidat za odbornika Aleksandar Čanji rođen je u Novom Sadu, 1973. godine. Završio je srednju grafičku školu, a studije na Višoj grafičkoj školi je prekinuo kada je donešen novi Zakon o Univerzitetu, i ta ustanova je prebačena u Beograd.
Aleksander Čanji
     Kao izuzetno aktivan i posvećen član Mesnog odbora Sava Kovačević učestvovao je u mnogim aktivnostima i inicijativama svog matičnog odbora, ali i stranke uopšte.


     Posvećen je i istrajan u poduhvatima da ovaj deo grada postane bolje mesto za život, i javno istupa u borbi protiv vandalizma i huliganstva sa kojim se svakodnevno susrećemo. Za novi broj Nedeljnika govori o tim i ostalim problemima, i predlaže njihova konkretna rešenja.


     Šta vidite kao najveći problem u svom kvartu i zašto?
     - Najveći problem u mom/našem kvartu u ovom trenutku je to što ne postoje, a nema ih ni u planu, kvartovski policajci-pozornici koji bi čuvali javni red i mir, kao i gradsku imovinu. Često se dešavaju napadi na decu za vreme povratka iz škole, dok se igraju na igralištima... U noćnim satima počinje divljanje raznoraznih grupa propraćeno uzvikivanjem parola ispunjenih mržnjom i šovinističkom isključivošću. Zidovi zgrada ispunjeni su grafitima slične sadržine. U više navrata smo ovakve incidente prijavljivali policiji koja nije u stanju da se sa tim izbori. 


     Koje je potencijalno rešenje za te probleme?
     - Rešenje za ove probleme bi bilo uvođenje, gore pomenutih, kvartovskih policajaca-pozornika ili nešto što bismo hteli da izbegnemo, a to je samoorganizovanje građana. 


     Po Vašem mišljenju, šta je najveći problem u gradu i kako bi se on mogao rešiti?
     - Besperspektivnost za mlade ljude koja i dovodi do navedenih problema.


     Šta Vas je motivisalo da se učlanite u LSV, kao i da se kandidujete?
     - Motivisala me je doslednost u borbi za pravednije društvo i zbog toga sam se učlanio u LSV. Kroz rad u mesnom odboru, shvatio sam da mnoge probleme nije moguće rešavati sa nivoa mesne zajednice i zbog toga sam odlučio da se kandidujem za odbornika u Skupštini Grada. Jedan od ovakvih primera je i problem zaštite trščara u ulici Kraljevića Marka.


     Da li ćete organizovati još akcija za Trščare i kako će izgledati? Imate li u planu organizovanje nekih drugih akcija, i kakvih?
     - Nastavićemo sa akcijama za trščare, ali će težište naših zahteva biti usmereno ka gradonačelniku, a ne kao do sada, prema Skupštini Grada koja je sa svoje strane učinila sve što je bilo u njenoj moći. U planu je mnogo akcija, ali navešću samo neke. Počeli su radovi na rekonstrukciji dečijeg saobraćajnog poligona za koji smo letos imali akciju pod nazivom "Prva dečija sportska liga", kada smo i skupljali potpise za njegovu rekonstrukciju. Planiramo da po završetku rekonstrukcije ponovo okupimo učesnike dečije sportske lige i proslavimo otvaranje poligona. Takođe smo podneli zahtev Komisiji za predstavke i predloge Skupštine Grada za izradu pešačke veze na zelenom pojasu između biciklističke i pešačke staze kod autobuskog stajališta kod Simpa na bul. Oslobođenja.


     Šta je novosadski, a šta nije?
     - Novosadski je ustati starijem u autobusu, poštovati komšije, voziti bicikl, ići na Petrovaradinsku tvrđavu, leti na Štrand i Oficirac, dati drugu pola kifle... Nije novosadski biti netolerantan. 


     Šta je ligaški?
     - Ligaški je istrajavati u borbi protiv fašizma, ekstremizma, netolerancije i svakog oblika diskriminacije.

Нема коментара:

Постави коментар