субота, 17. децембар 2011.

NIKAD NIJE KASNO: NACISTA U DEVETOJ DECENIJI POČEO SLUŽENJE ROBIJE


     Bivši pripadnik nacističkog SS odreda Hajnrih Bere (90) počeo je služenje doživotnog zatvora na koji je osuđen u martu 2010. godine zbog ubistva tri civila tokom Drugog svetskog rata.
     Hajnrih Bere, koji je u kolicima, je odveden ambulantnim kolima iz starateljskog doma u Nemačkoj do zatvorske bolnice. On je tokom suđenja priznao sudu da je ubio Frica Biknesa apotekara i oca deteta od 12 godina, prodavca bicikala Teuna de Grota koji je pomagao Jevrejima u skrivanju kao i člana pokreta otpora Fransa Kustera. 


     Nemački sud je odbacio žalbu na zatvorsku kaznu i medicinski eksperti su saopštili da je on spreman da izdržava kaznu u "odgovarajućim" uslovima. On je kao i njegovi nacistički prethodnici na optuženičkoj klupi tokom suđenja ponavljao da je samo ispunjavao naređenja i da bi bio ubijen da nije tako postupio.


     "Tokom 1944. ja nisam imao osećaj da činim zločin, ali danas, nakon 65. godina, ja stvari vidim iz druge perspektive", rekao je on tokom suđenja.


     Ipak, sudija Gerd Nohl nije imao razumevanja za te argumente i prilikom izricanja presude je rekao da su ubistva obavljena po "apsolutno slučajnom principu" i da su po nivou kukavičluka sramota za svakog vojnika.


     Bere, sin Holanđanina i Nemice, rođen je 1921. godine u Ešvajleru, sa 18 godina ušao je u SS jedinice. Bio je na istočnom frontu, a 1944. prebačen je u specijalnu jedinicu Silbertanne. Svi njeni pripadnici bili su obavezni na ćutanje – u protivnom sledio je koncentracioni logor. Posle završetka Drugog svetskog rata, Bere je uhapšen 10. maja 1945. godine i tada je priznao krivicu ali je 1947. pobegao iz zarobljeništva.
     Specijalni sud u Amsterdamu osudio ga je 1949. u odsustvu na smrt. Kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor. Bere je decenijama radio kao rudar u blizini Ahena. Nikada nije isporučen i nemački sud je 1980. presudio da je holandsko suđenje bilo nepravedno jer Bere na njemu nije bio prisutan. 


     Sredinom osamdesetih godina Holanđani su insistirali da bude izručen, odnosno bude upućen na izdržavanje kazne. U aprilu 2008., više od 60 godina nakon ubistva, njemu je suđeno u Nemačkoj.  


     Nakon sučeljavanja brojnih pravnih argumenata da li je on dovoljno sposoban za suđenje ili ne, proces je ipak održan. Sudija Gerd Nohl je prilikom izricanja presude prošle godine rekao da su ubistva obavljena po "apsolutno slučajnom principu" i da su po nivou kukavičluka sramota za svakog vojnika.

Нема коментара:

Постави коментар