уторак, 13. децембар 2011.

LSV TRAŽI OSNIVANJE POLICIJSKE UPRAVE ZA VOJVODINU


     NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su amandman na Zakon o izmenama i dopunama zakona o policiji, koji se trenutno nalazi u proceduri Skupštine Srbije, a kojim se traži osnivanje policijske uprave za Vojvodinu. Kako za Slobodnu Vojvodinu objašnjava poslanica LSV Aleksandra Jerkov, amandmanom, koji su potpisali svi poslanici Lige, zatraženo je da se, kada se već menja organizacija policije, uvede i policijska uprava za Vojvodinu po ugledu na Policijsku upravu za Grad Beograd, koja već postoji i koju zakon predviđa. 
     Može i Vojvodina


     – Smatramo da nema razloga da Vojvodina nema prava na nešto što ima Grad Beograd i uopšte jedan od gradova u Republici Srbiji. Isto kao i Beograd, i Vojvodina ima svoje specifičnosti i svoje specifične potrebe i mislimo da bi policijska uprava za Vojvodinu bolje odgovarala tim potrebama – kaže Jerkova. Ona je posebno napomenula da ovde nije reč ni o kakvoj novoj ili paralelnoj policiji koja bi delovala na teritoriji Vojvodine.


     – Radi se o tome da u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije treba osnovati posebnu policijsku upravu za AP Vojvodinu koja bi delovala pod MUP-om kao što je slučaj i u Beogradu – precizirala je Jerkova. Ona je navela i da ovaj zahtev LSV ne može biti povod za optužbe da je posredi separatizam.


     – Ako niko Beograd ne napada za separatizam zbog toga što ima policijsku upravu, ne vidim razlog zbog čega bi Vojvodina bila problematična u tom smislu – navela je ona i upitala "ako policijska uprava za Beograd nije obeležje državnosti, zbog čega bi uprava za Vojvodinu bila"?


     – Radi se samo o drugačijem načinu organizacije MUP-a – ukazala je Jerkova. Ona kaže da će tokom rasprave izneti argumente LSV za ovaj zahtev i da će pokušati da ubedi ministra policije da je to dobar potez, ali i dodaje da će se videti "da li će biti sluha". 


     Višegodišnja tema


     Inače, o važnosti postojanja Uprave policije za Vojvodinu Liga govori već dugo. O toj temi je dosta govorio i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Primera radi, aprila 2006. godine, dok je bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, izjavio je da bi osnivanje pokrajinske policije efikasnije rešilo problem međunacionalnih incidenata koji su se u to vreme javljali. Ocenio je i da bi osnivanje uprave policije za Vojvodinu i prenošenje nekih pravosudnih nadležnosti na Pokrajinu doprinelo stabilizovanju međuetničkih odnosa. Nekako u isto vreme i sama LSV je putem saopštenja insistirala na osnivanju uprave policije za Vojvodinu, koja bi bila u vezi i pod ingerencijom pokrajinske administracije, u cilju uspostavljanja bezbednosti svih građana i građanki koji žive na teritoriji AP Vojvodine. Takođe, u aprilu prošle godine potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da zbog porasta kriminala treba formirati upravu vojvođanske policije. U međuvremenu, istu temu je u javnosti više puta pokretao i predsednik LSV Nenad Čanak. 


     Liga pomaže koliko može


     Visoki funkcioner LSV Branislav Pomoriški još 2002. godine, kao predsednik gradske vlade u Novom Sadu, pronašao je način da pomogne SUP-u Novi Sad. Grad je tada, u okviru akcije "Novi Sad – bezbedan grad", novosadskoj policiji poklonio 20 automobila, 16 kamera za video-nadzor, najmodernije radare, 60 pištolja za zatvor na Klisi i mnogo toga drugog, što je najbolji primer kako policija može da funkcioniše ako je decentralizovana. Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović takođe je predao mnogo pomoći novosadskoj policiji, a već nekoliko godina insistira na otvaranju policijske stanice na Novom naselju u Novom Sadu.

Нема коментара:

Постави коментар