субота, 17. децембар 2011.

KUĆA ANE FRANK OTVORENA NA JEDAN DAN


     Prva kuća Ane Frank u Amsterdamu gde je njena porodica živela od 1933. do 1942. godine pre nego što su otišli u tajno skrovište, bila je otvorena u subotu, 10. decembra.
     Samo 300 do 400 posetilaca je u toku ture imalo mogućnost da poseti dom junakinje koja je u svom dnevniku zabeležila godine skrivanja od nacista. Knjiga "Dnevnik Ane Frank" je postala bestseler nakon objave, prevedena je na desetine jezika i prodata u više od 30 miliona primeraka širom sveta. Jedna je od najčitanijih knjiga na svetu.
kuca_Ane_Frank1
     Kuća je u posedu Ymere kompanije koja je kupila posed pre sedam godina i restaurirala objekat u saradnji sa fondacijom Ane Frank tako da izgleda kao 30-ih godina 20. veka.
kuca_Ane_Frank2
     Druga kuća, u kojoj se Ana Frank krila sa porodicom je pretvorena u Muzej - Kuća Ane Frank i nalazi se u centru Amsterdama. Ovo je jedan od najposećenijih muzeja u Holandiji, a u njemu inače nije dozvoljeno fotografisanje.
kuca_Ane_Frank3
     Ana je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen u martu 1945, samo nekoliko nedelja pre oslobođenja tog logora. Mnoge porodice su tokom okupacije Amsterdama od strane nacista morale da se kriju godinama.
ana-frank-dnevnik.jpg

Нема коментара:

Постави коментар