среда, 27. јул 2011.

ČANAK: KORAK KA SUOČAVANJU SA ISTINOM


    Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ukazao je 14. oktobra 2010., govoreći u parlamentu povodom usvajanja Deklaracije Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, da je potreban isti tretman za sve žrtve i da je važno napraviti jasnu distinkciju i otklon od vremena ratova i njihovih protagonista. On je istakao poseban značaj odrednice "građani Srbije", rekavši da se jednako moraju spomenuti srpske žrtve - nesrećnici koji su u stotinama hiljada proterani pre deceniju ipo iz Hrvatske u akcijama "Oluja" i "Bljesak", kao i četrdeset hiljada vojvođanskih Hrvata koji su proterani iz svojih kuća, bombama koje su im aktivisti Srpske radikalne stranke bacali u dvorišta.


     Dosta politikanstva


     Čanak je upozorio i da bi bilo potpuno nepravedno prema Srbima van Srbije da se ne spomenu sve one srpske žrtve koje su stradale, na primer, od granatiranja Sarajeva. 


     - Da li je ubica Srba u Sarajevu Ratko Mladić, čovek kome ova skupština treba da bude sigurna kuća, kao što se tome zalažu pojedini poslanici u ovom domu? Da li su Slavko Ćuruvija ili Ivan Stambolić Srbi ili su samo izdajnici koje je u redu iz patriotskog razloga ubiti. Da li se računaju u ovoj deklaraciji? Ja se nadam da se računaju – rekao je on, a zatim pitao da li se u ovoj deklaraciji računaju i sve one žrtve rata na Kosovu, ne samo srpske nego i albanske, jer su to sve građani Srbije. 


     - Kosovo je u Srbiji i ja apsolutno ne pristajem da postoji bilo koje drugo tumačenje. Iz jednostavnog razloga što je to moja ustavna obaveza, nametnuta Ustavom koji ste vi sami donosili i za 
njega glasali 2006. godine – rekao je predsednik LSV. On je na kraju podsetio da je po Ustavu Republika Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.


     - Dakle svi ti ljudi su građani Srbije, a i svi Srbi koji nisu bili na strani patriotskih snaga su Srbi van Srbije. To se stalno zaboravlja. I upravo zbog toga, mislim da je krajnje vreme da se prekine sa politikanstvom, da se usvoji i ovako čudnovat dokument kao što je ova deklaracija, ali neka to bude korak ka suočavanju sa istinom i lustraciji koja mora doći ako Srbija želi da ide napred – rekao 
je Čanak.


     Dobro znate šta ste radili!


     Usledila je replika Aleksandra Martinovića (SRS) koji je rekao da mi nije jasno zašto se radikali stalno pominju u kontekstu bacanja bombi. Nenad Čanak mu je na to odgovorio: 


     - Pa možda zato što je tako i bilo, možda zato što je SRS preko svojih aktivista to i radila. SRS je takođe na svojim mitinzima, u liku Šešelj doktor Vojislava, čitala spiskove nepodobnih koji se imaju iseliti nasilno i to se radilo. Znate svi po Sremu, znate svih 27 sela koja ste iselili i to ja ne treba da vas podsećam – rekao je Čanak.

Нема коментара:

Постави коментар