четвртак, 21. јул 2011.

UKLONJEN GROB RUDOLFA HESA


     BERLIN - Grob Rudolfa Hesa, zamenika Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti.


     List "Zidojče cajtung" navodi da je Hesov grob otvoren prošle noći. Porodica je preuzela posmrtne ostatke, koji će biti spaljeni, a pepeo prosut na otvorenom moru. Time će, očekuju lokalne vlasti, prestati zanimanje neonacista za demonstracije u blizini groblja u Vunzidelu. Hes među neonacistima slovi kao stradalnik.


     U nirnberškom procesu Hes je osuđen na doživotnu robiju, a ubio se 1987. godine u zatvoru Špandau u Berlinu, koji je još iste noći posle samoubistva srušen. U testamentu je Hes izrazio želju da bude sahranjen u Vunzidelu, gde su bili i grobovi njegovih roditelja. Evangelistička crkva u tom mestu najpre se saglasila sa Hesovom željom. Međutim, zbog čestih demonstracija ekstremista i neonacista crkva već godinama pokušava da ukloni grob. Pošto je sada istekao ugovor o zakupu grobnog mesta, crkvena opština nije više htela da ga produži. 


     Hesova unuka najpre se žalila zbog tog poteza, ali su vlasti nadležnog okruga uspele da ubede porodicu nekadašnjeg Hitlerovog zamenika da se saglase sa uklanjanjem groba. Poslednjih godina su vlasti redovno zabranjivale "marš sećanja", koji su ranije jednom godišnje organizovale neonacističke grupe. Demonstracije ekstremnih desničara bile su dopuštane u Vunzidelu samo pod uslovom da Hes ni na koji način ne bude pominjan. 


     Grobovi u nirnberškim procesima osuđenih nacista i vodećih ličnosti tzv. Trećeg rajha ne postoje. 


     Osuđeni na smrt su posle egzekucije fotografisani, da bi postojali i dokazi o njihovoj smrti, potom su leševi spaljivani, a pepeo prosipan na nepoznatim mestima u reke u regionu, upravo da bi se izbegla okupljanja pristalica i njihovo veličanje.


     Rudolf Hes je bio jedan od najbližih Hitlerovih saradnika. Godine 1941. odleteo je, naizgled na sopstvenu inicijativu, u Škotsku u pokušaju da zaključi mir, ali je uhapšen u Glazgovu. Saznavši za taj čin, Hitler ga se odrekao, proglasio ga ludim i zamenio Martinom Bormanom. 


     Hes je do kraja rata bio u londonskom Taueru, a nakon sudskog procesa u Nirnbergu 1946. osuđen je na doživotnu robiju. Tada je imao 52 godine. Poslednje što je rekao sudu bilo je: "Ni zbog čega ne žalim!" Sproveden je u zatvor Špandau, u tadašnjem Zapadnom Berlinu, u kome je proveo 40 narednih godina pre nego što je izvršio samoubistvo produžnim kablom.

Нема коментара:

Постави коментар