петак, 22. јул 2011.

U VOJVODINI NEZAPOSLENOST GORA OD REPUBLIČKOG PROSEKA!

DRAGOMIR JANKOV: VOJVODINA -
PROPADANJE JEDNOG REGIONA
     NOVI SAD – Najnoviji podaci iz ankete o radnoj snazi, koju je Republički zavod za statistiku sproveo u aprilu 2011. godine, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava, pokazala je da je AP Vojvodina gora od republičkog proseka kada su u pitanju i zaposlenost i nezaposlenost! Stopa nezaposlenosti u Republici Srbiji iznosi 22,2 odsto, dok je u AP Vojvodini ona 22,9 odsto. Rezultati pokazuju da se AP Vojvodina nalazi iza Beograda (18,9) i regiona Šumadije i Zapadne Srbije (22,0), dok je od pokrajine gori samo region Јužne i Istočne Srbije sa 24,8 odsto nezaposlenih.


     Prednjačimo u izvozu


     Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da je najveće učešće u izvozu Srbije u prvih pet meseci ove godine imala Vojvodina sa 36 odsto, a sledi Beogradski region sa 22,2 odsto. Beogradski region prednjači kada je u pitanju uvoz - 45,3 odsto, dok je AP Vojvodina druga sa 30,9 odsto. Autor knjige "Vojvodina - propadanje jednog regiona" Dragomir Jankov ističe za Slobodnu Vojvodinu da ovi najnoviji podaci jasno pokazuju da se propadanje Vojvodine i dalje nastavlja.

REGION
IZVOZ 
VOJVODINA
35.4 %
BEOGRAD
24.7 %
JUŽNA I ISTOČNA SRBIJA
20.1 %
ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA
19.7 %
NERAZVRSTANO PO TERITORIJAMA
  0.1 %

     – To što mi, od svih regiona imamo znatno veći izvoz, na 26 odsto stanovnika koji imaju plate ispod proseka Srbije, znači da je naš doprinos pozitivnom ekonomskom opstanku zemlje ogroman. Slomilo bi se da nema Vojvodine – ističe Jankov. On podseća i da Vojvodina ima samo jednog ministra u Vladi Srbije, a da je i on rođen u Beogradu. 

REGION
UVOZ
BEOGRAD
47.3 %
VOJVODINA
28.3 % 
ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA
11.5 % 
JUŽNA I ISTOČNA SRBIJA
10.9 %
NERAZVRSTANO PO TERITORIJAMA
  1.0 %



REGION
NEZAPOSLENOST
JUŽNA I ISTOČNA SRBIJA
24.8 %
VOJVODINA
22.9 % 
ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA
22.0 % 
BEOGRAD
18.9 %





REGION
ZAPOSLENOST
ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA
37.8 %
BEOGRAD
36.5 % 
JUŽNA I ISTOČNA SRBIJA
35.3 % 
VOJVODINA
35.0 %




      Zaposliti mlade


MAJA SEDLAREVIĆ
     Istraživanja pokazuju i da je stopa zaposlenosti u Republici Srbiji iznosi 36,2 odsto, a u APV 35,0 odsto. Najveća stopa zaposlenosti je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 37,8 procenata, zatim u Beogradu - 36,5, pa u regionu Јužne i Istočne Srbije 35,3 odsto. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević upozorava da je među nezaposlenima u Vojvodini gotovo trećina (27,85 odsto) mlađih od 29 godina, od čega je više od polovine žena. 


     Upravo u cilju povećanja zaposlenosti kod mladih, Sedlarevićeva je boravila početkom jula u Briselu, na sastanku povodom početka Peer review Projekta pod nazivom "Promocija zapošljavanja mladih". 


     – U projektu, pored Vojvodine, učestvuju još tri regije članice Skupštine evropskih regija: iz Portugala, Hrvatske i Velike Britanije, a cilj projekta je da kroz razmenu iskustava između četiri regije i stručne podrške od strane nezavisnog konsultanta, izradi plan za unapređenje politike zapošljavanja mladih radi smanjenja stope njihove nezaposlenosti – ističe Sedlarevićeva.


NAJVEĆI IZVOZ VOJVODINE, NAJVEĆI UVOZ BEOGRADSKOG REGIONA

Нема коментара:

Постави коментар