субота, 23. јул 2011.

KOSTREŠ: NEMA SAGLASNOSTI O VOJVOĐANSKOJ IMOVINI


     NOVI SAD  Radna grupa Vlade Srbije za izradu Nacrta zakona o javnoj svojini nije do 15. jula predala ovaj dokument premijeru Mirku Cvetkoviću, iako je ranije tako bilo najavljeno. Predsednik Radne grupe Bojan Kostreš je u izjavama medijima rekao da se u samoj finalizaciji izrade ovog propisa ipak ispostavilo da postoji veliki problem u postizanju saglasnosti o obimu vojvođanske imovine. 


      To je čisto političko pitanje, a radi se, praktično, samo o dva stava jednog člana zakona koji se odnosi na vraćanje velikih sistema Vojvodini kao što su elektromreža, putevi, železnica, pošta... Zato smo se našli u ćorsokaku – kazao je Kostreš.


Neophodan kompromis


     On kaže da LSV i dalje traži da se Vojvodini vrati imovina po Ustavu iz 1974, a to bi značilo da joj pripadnu i delovi tih sistema na njenoj teritoriji. 
– Takav zahtev, međutim, u radnoj grupi i dalje ne nailazi na podršku. Dodatni argument za neprihvatanje jeste i to što bi, kada bi se na njega pristalo, bile neophodne i izmene Ustava Srbije, kao i novog Statuta Vojvodine, kojima to nije predviđeno – zaključio je Kostreš. On je dodao da je definisano da Pokrajini pripadnu šume i vode na njenoj teritoriji, uključujući kanal DunavTisaDunav, kao i objekti na njima. Kostreš je ipak uveren u to da još uvek ima prostora za dogovor jer, kako je naveo, "ipak postoji dobra volja kod svih da se saglasnost postigne".


     – Očigledno je da će morati da se napravi kompromis i da će svi morati negde da popuste – ocenio je Kostreš. On je kazao da trenutno jedino nije izvesno koliko će vremena biti potrebno za taj kompromis, zbog čega bi se, ukoliko do njega ne dođe tokom naredne nedelje, proces usvajanja ovog zakona mogao odložiti za septembar.


     – Iako je naša namera bila da se ovaj zakon usvoji tokom leta, na čemu još uvek radimo, pošto su sve odredbe sem tog jednog člana odavno "ispeglane", postoji mogućnost da se, zbog različitih političkih stavova o vojvođanskoj imovini, to odloži za septembar, u paketu sa zakonom o restituciji – zaključio je Kostreš za Dnevnik.


     LSV neće odustati


     Podsetivši da se protivio usvajanju važećeg Ustava Srbije, Kostreš je tih dana za NIN rekao, da nikada neće odustati od insistiranja da se Vojvodini vrati sva njena imovina, posebno ako dođe vreme za promenu Ustava. On je podsetio i da su veliki državni sistemi nastali spajanjem, primera radi, Pošte Novi Sad, Beograd i Priština, a isto se desilo i u slučaju Železnica Srbije. U tekstu u NIN-u, autor je naveo da je Vojvodina, ne računajući Beograd, najrazvijeniji deo Srbije, i ocenio da će, ako se imovina vrati pokrajini, to dodatno ubrzati njen ekonomski razvoj. A na pitanje NIN-a da li vraćanje imovine može značiti da ćemo u budućnosti imati modernu Vojvodinu i zaostaliju Srbiju, kostreš je rekao:


     – Hipotetički tako nešto je moguće i verovatno će biti, ali to nije ništa loše. Imovina će se vratiti svima i svi će imati šansu da njome upravljaju i da se razvijaju – smatra on. Kostreš je ocenio i da će Beograd biti ekonomski jači od Vojvodine, iako bio on voleo da pokrajina bude najrazvijenija. 


     – Razvijeni Vojvodina i Beograd mogu pogurati razvoj ostatka Srbije. Zar nije bolje tako nego da cela Srbija bude siromašna. Primera radi, kada su veliki sistemi spajani, Pošta Novi Sad je poslovala u plusu, Beograd na nuli, a Priština u gubicima. I šta smo dobili spajanjem? Vojvodini nije bilo bolje, nego svima lošije. Valjda ne želimo to ponovo – upitao je zamenik predsednika LSV. On je ocenio i da su pred nama dva moguća puta. Da se razvoj Vojvodine ne dozvoli iz straha da se ona jednog dana ne otcepi ili pak da se dozvoli njen ekonomski razvoj, a tim i razvoj ostatka Srbije. 


     – Srbija nema nikakvu evropsku perspektivu i šansu, ako se budemo ravnali prema najsiromašnijima  ubeđen je Kostreš.


Šta traži LSV?


1.    Železnice 
2.    Putevi 
3.    Pošta 
4.    Telekom 
5.    Lutrija
6.    Elektrodistribucija
7.    Ostala velika javna preduzeća

Нема коментара:

Постави коментар