понедељак, 25. јул 2011.

NOVI SAD I BELA CRKVA DAJU PUNU PLATU ZA TRUDNICE


     NOVI SAD – Skupština grada Novog Sada usvojila je na sednici krajem juna inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine da se trudnicama i porodiljama poveća naknada za trudničko bolovanje sa 65 na 100 odsto. Nekoliko dana pre novosadske, istu inicijativu usvojila je i skupština Bele Crkve. Predsednica Foruma žena gradskog odbora LSV Novi Sad Baršonj Golubović za Slobodnu Vojvodinu ističe da je veoma zadovoljna što je ova inicijativa prošla, budući da je Novi Sad sada postao jedan od malobrojih u kojem trudnice i porodilje mogu da računaju na punu platu tokom porodiljskog odsustva.  Dodaje da ovo nije samo pobeda LSV ili trudnica, već boljitak za čitavo društvo. 


     – To je velika stvar i zbog toga što mi spadamo među najstarije nacije u Evropi, pa je ovo ujedno neki vid borbe protiv bele kuge i podsticaj poboljšanja nataliteta. A trudnicama ovo posebno mnogo znači jer će sada rasterećenije čekati kraj trudnoće, pošto znaju da će imati dodatna sredstva kojima će svoju prinovu moći da snabdeju svim neophodnim stvarima – navela je Golubovićeva. Ona očekuje da se uspeh proširi i na ostale gradove i opštine po Vojvodini. Inače, inicijativa za trudnice inkorporirana je u budžet Grada sa sumom do pet miliona dinara, a isplata se očekuje od oktobra ove godine.


     A Skupština opštine Bela Crkva usvojila je inicijativu FŽ LSV uz dodatak, pa su njihovom odlukom obuhvaćene i nezaposlene trudnice. Sandra Ristić, predsednica OO LSV Bela Crkva i šefica odborničke grupe LSV u Skupštini opštine Bela Crkva, za Slobodnu Vojvodinu ističe da je uspeh ligaša u toj opštini još veći kada se ima na umu da su u lokalnom parlamentu opozicija. 


     – Dogovoreno je da se na osnovu ove odluke napravi proračun, a na tome će raditi opštinsko veće zajedno sa odborničkom grupom LSV. A proračun će biti uvršten u budžet već za narednu, 2012. godinu – istakla je Ristićeva. Ona je dodala da je usvajanje ove inicijative veliki pomak za Belu Crkvu.


     – U Beloj Crkvi imamo jako malo dece i svake godine je sve manje porodilja i trudnica. Nadam se da će ovo podstaći veći broj rađanja – istakla je Sandra Ristić. Podsetimo, trudnice u Beogradu i Jagodini već izvesno vreme primaju punu platu, pa je Forum žena GrO LSV Novi Sad prošle godine pokrenuo niz uličnih akcija, podelu promotivnog materijala i prikupljanje potpisa sa zahtevom da se isto omogući i Novosađankama. Nakon toga, kampanja "Puna plata za trudnice" je proširena na čitavu Vojvodinu. I, konačno je počela da donosi rezultate.


     Štraub: Ne odustajemo!


     Predsednica Foruma žena LSV Ela Štraub, pozdravila je ove prve uspehe dodajući da je ne obeshrabruje to što inicijativa u nekim opštinama za sada nije dobila podršku.


     – To nam samo daje dodatnu snagu i volju da se i dalje borimo i pokušamo da se izborimo da što više lokalnih samouprava prihvati ovu našu inicijativu. Pogotovo one koje su je prvi put odbile – navela je Ela Štraub podsećajući da Vojvodina ima ogromne probleme sa belom kugom.

Нема коментара:

Постави коментар