субота, 23. јул 2011.

MAJA SEDLAREVIĆ: NADAM SE DA ĆE PREDSTAVNIŠTVO VOJVODINE U BRISELU BITI ZAVRŠENO DO OKTOBRA


     NOVI SAD – Na nedavnoj sednici Upravnog odbora Fonda "Evropski poslovi" konstatovano je da je u toku rešavanje svih neophodnih tehničkih pitanja za otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu, budući da su, usvajanjem potrebnih dokumenta, stvoreni uslovi za otvaranje tog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji. Kako je navedeno, preostalo je još rešavanje tehničkih uslova, kako bi predstavništvo bilo svečano otvoreno tokom održavanja evropske nedelje gradova i regiona "Open days", sredinom oktobra ove godine. 


     Predugo čekamo 


     Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević, u sklopu svoje posete Briselu početkom jula, posetila je i Misiju Srbije pri EU, gde je razgovarala sa drugim sekretarom Misije Draganom Stojovićem o mogućnostima Vojvodine u regionalnoj saradnji. Sedlarevićeva i Stojović, koji je u Misiji Srbije pri EU zadužen za regionalne inicijative i saradnju, razgovarali su o skorom otvaranju kancelarije AP Vojvodine u Briselu i svim prednostima koje predstavništvo jedne regije u Briselu sa sobom nosi.


     – Neizmerno mi je zadovoljstvo ako predstavništvo AP Vojvodine u Briselu zaista bude otvoreno u oktobru, kako je nedavno najavljeno, s obzirom na dug vremenski period koji smo čekali, uprkos činjenici da su pribavljene sve neophodne saglasnosti i dozvole – istakla je tom prilikom Sedlarevićeva. Ipak, kako je kazala za Slobodnu Vojvodinu, zaista još ne postoje uslovi za useljavanje kancelarije, jer, kako navodi u zgradi Misije Srbije pri EU od pet spratova, trenutno su funkcionalni hol i četvrti sprat. 


     – Planirano je da se sredi peti sprat zgrade, pa da na njemu budu kancelarija Ambasade Srbije i kancelarija Vojvodine. Međutim, radovi na uređenju tog petog sprata još uvek nisu ni započeti, a zaposleni u Misiji ne znaju ništa o početku radova kao ni eventualnom datumu useljavanja kancelarije. Iskreno se nadam da će to biti do oktobra ove godine – istakla je Sedlarevićeva. 


     Što pre do fondova


     Sedlarevićeva je ocenila i da će AP Vojvodina otvaranjem predstavništva u Briselu imati velike koristi, a posebno u narednom periodu kada Srbija i zvanično postane kandidat za pridruživanje, s obzirom na mogućnosti koje predpristupni fondovi nude državama kandidatima za ulazak u EU.


     – Zbog toga je od velike važnosti da ovaj put bude zaista onako kako je planirano i da što pre obezbedimo stalnu prisutnost stručnih ljudi i kontinuirano i pravovremeno praćenje konkursa putem kojih ćemo moći realizovati projekte koji bi dobrineli bržem razvoju i lakšem prilagođavanju svemu onome što će se od nas, kao kandidata za članstvo, očekivati – zaključila je Sedlarevićeva.


     Ko ide u Brisel?


     Šef budućeg predstavništva AP Vojvodine u Briselu Predrag Novikov u izjavi za Blic precizirao je da će, za razliku od kancelarija Niša i Kragujevca, Vojvodina umesto kancelarije imati predstavništvo, a pokrajinski predstavnici diplomatski status. On je podsetio da je krajem marta vojvođanska administracija dobila saglasnost Vlade Srbije, nakon čega je Fond "Evropski poslovi" u ime Vlade Vojvodine sa Ministarstvom spoljnih poslova potpisao sporazum na osnovu kojeg je otpočeo proces diplomatskih priprema predstavnika Vojvodine koji će otputovati u Brisel. Nešto ranije je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio da će Vojvodinu u Briselu predstavljati "najstručniji i najprofesionalniji ljudi", koji će, pored znanja engleskog jezika i završenog fakulteta, morati da imaju i diplomatsko iskustvo ili završenu Diplomatsku akademiju.

Нема коментара:

Постави коментар