понедељак, 25. јул 2011.

KOSTREŠ: ČLANOVI RADNE GRUPE NISU KOMPETENTNI DA DONOSE POLITIČKE ODLUKE, ĐUKIĆ: NIJE NA MENI DA ODLUČUJEM


     Pokrajinski DS traži smenu Kostreša


     NOVI SAD - Neizvesno je da li će Zakon o javnoj svojini biti gotov do septembra. U pokrajinskom DS-u vlada mišljenje da je izlaz smena Bojana Kostreša iz LSV-a. Od polovine maja nije zakazao nijedan sastanak, ali su zato mediji prepuni njegovih izjava o tome da nacrt napreduje.


     "Menjati predsednika ili poveriti ovaj posao direktno nadležnom ministarstvu da se nadoknadi izgubljeno vreme, nije na meni da odlučujem" rekao je Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za finansije.
"Lično, osećam se loše zato što samovoljom jednog čoveka, koji je odlučio da ignoriše radnu grupu, nismo završili zadatak koji smo dobili od Vlade Srbije", dodao je on. 


POVEZAN ČLANAK: KOSTREŠ: ZAKON PIŠU ONI KOJI SU KOMPETENTNI DA DONOSE POLITIČKE ODLUKE


     Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i predsednik Radne grupe za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine i lokalnih samouprava Bojan Kostreš razgovarali su krajem maja o zakonu o javnoj svojini pokrajine.


     Kostreš je, posle sastanka, rekao da, kada su u pitanju lokalne samouprave, postoji saglasnost da se mora vratiti imovina kojom je raspolagala pre 1995., dok za razrešenje pitanja o javnoj svojini pokrajine Vojvodine postoji nekoliko ideja.


     Prema rečima Đelića, ovim zakonom se sprovodi u delo decentralizacija kako je to predviđeno Ustavom, koja obezbeđuje funkcionisanje države na svim nivoima. Đelić je istakao da je donošenje ovog zakona jedna od važnih tačaka Akcionog plana, čime Srbija pokazuje da ulaže sve snage da ga ispuni, sa ciljem da se dobije do kraja godine kandidatura za Evropsku uniju, ali i da se odredi konkretan datum za početak pregovora o pristupanju.


     "Ostalo je nekoliko otvorenih pitanja, ali postoji volja svih političkih činilaca da se pre leta uradi nacrt zakona" rekao je Đelić.


     Bojan Kostreš, priznao je da je Nacrt "zapao u rovove, gde se bijemo za svako slovo, svaku zapetu". Radnu grupu zaobišao je jer je shvatio da ti članovi nemaju odlučujuću reč u svojim političkim strankama, a ovaj zakon bi, po njemu, trebalo da bude rezultat političkog kompromisa. Konsultovao se sa vrhom pokrajinskog odbora i glavnog odbora demokrata, ali i čelnim ljudima drugih stranaka. 


     "Od 85 članova, koliko ih broji nacrt, sporan je samo onaj koji treba da definiše da li će Vojvodini pripasti vlasništvo nad telekomunikacijama, poštama, putevima i železnici, a na tome samo ja insistiram", kaže Kostreš. 


      "I dalje ne možemo da se usaglasimo šta bi od velikih sistema - Železnica, puteva, PTT i Telekoma - trebalo da bude javna svojina Pokrajine" - objašnjava Kostreš, inače zamenik predsednika LSV. "Mi, i dalje, tražimo da se Vojvodini vrati imovina po Ustavu iz 1974, a to bi značilo da joj pripadnu i delovi tih sistema na njenoj teritoriji".


     Takav zahtev, međutim, u radnoj grupi i dalje ne nailazi na podršku. Dodatni argument za neprihvatanje jeste i to što bi, kada bi se na njega pristalo, bile neophodne i izmene Ustava Srbije, kao i novog Statuta Vojvodine, kojima to nije predviđeno.


     "Definisali smo, recimo, da Pokrajini pripadnu šume i vode na njenoj teritoriji, uključujući kanal Dunav-Tisa-Dunav, kao i objekti na njima" kaže Kostreš.


     Za razliku od demokrata, koji smatraju da je nerealno insistiranje na pokrajinskoj imovini po Ustavu iz 1974. godine, Kostreš kaže da neće odustati. Ipak, dodaje da mu nije cilj da potpuno zakoči zakon, koji bi po ranijim planovima trebalo da na jesen dospe u proceduru republičkog parlamenta. 


     "Ako i tada ostanem u manjini, tražiću da se radna grupa izjasni o nacrtu, mada znam da ću biti preglasan", kaže Kostreš, i dodaje da je o svim svojim dosadašnjim potezima uredno obaveštavao premijera Cvetkovića. 


     Odluku da nacrt zakona o imovini iz radne grupe prebaci na teren stranačkih konsultacija, Kostreš je, kako kaže, doneo da bi ovaj dokument izbegao "neslavnu sudbinu pokrajinskog statuta". "Na javnoj raspravi Statut je izgubio godinu i po", podseća Kostreš.

Нема коментара:

Постави коментар