понедељак, 18. јул 2011.

LIBIJA: ČETIRI MESECA BOMBARDOVANJA

     Premijer Holandije izjavio da avioni njegove zemlje više neće učestvovati u bombardovanju Libije


     Premijer Holandije izjavio da avioni njegove zemlje više neće učestvovati u bombardovanju Libije


     Predsednik Vlade Holandije, Mark Rot, rekao je da holandski avioni više neće sudelovati u bombardovanju Libije. Ovu izjavu Rot je dao nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Rasmusenom, juče u Hagu. Rasmusen je u misiji obilaska članica NATO saveza koje poziva da uzmu veće učešće u napadima na Libiju. "Pozivam sve saveznike koji imaju aviona na raspolaganju da se više uključe u misiju NATO u Libiji" - izjavio je Rasmusen.


     NATO je pozvao zemlje članice da daju više aviona i bombi na raspolaganje u invaziji na Libiju, jer su već iscrpljeni veliki resursi. Izjava pemijera Holandije dodatno je zategla ionako napete odnose među članicama Alijanse.


     NATO opet bombardovao Tripoli


     NATO je i tokom prošle noći bombardovao libijsku prestonicu Tripoli, gde su se čule jake eksplozije.


     Državna televizija Al Jamahirija saoštila je da su pogođene brojne civilne i vojne mete. Serija eksplozija najpre se čula nešto posle ponoći, a detonacije su nastavile da odjekuju prestonicom najmanje jedan sat. Pretpostavlja se da je neki od objekata sa eksplozivnim materijalima pogođen u udarima.


     Do poslednjih udara NATO avijacije došlo je posle niza obraćanja libijskog lidera Muamera el Gadafija građanima, u kojima je poručio da se Libija neće predati i da NATO mora prestati sa napadima kako bi bili sačuvani životi civila. Separatisti uz pomoć NATO snaga pokušavaju zadnjih nekoliko dana napraviti neku značajniju akciju, međutim, libijske oružane snage vrlo brzo osujete svaki njihov pokušaj.


     Rusija neće priznati seperatiste


     Rusija je oštro kritikovala SAD i ostale države koje su priznale separatističke snage kao predstavnike legitimne libijske vlasti. Ruski ministar Sergej Lavrov izjavio je novinarima da Rusija ne deli isto mišljenje sa onima koji su proglasili ovo priznanje iz bojazni da staju na jednu stranu političkog pokreta u građanskom ratu. 


     "To znači da oni koji podržavaju ovu odluku podržavaju politiku izolacije - u ovom slučaju, izolacija snaga zastupljenih u Tripoliju", rekao je Lavrov. On je takođe dodao da odbija izolaciju kao metodu za rešavanje političkih sukoba. 


     Rusija i Kina su pozvane na sastanak Kontakt grupe za Libiju, ali su obe zemlje odbile dolazak.


     EU ponovo zahteva od Gadafija da napusti vlast


     Ministri spoljnih poslova EU optužili su vlasti Libije za "ozbiljno kršenje ljudskih prava" i ponovili zahtev da lider Libije Moamer Gadafi smesta napusti vlast.


     Šefovi diplomatija 27-člane EU pozvali su u saopštenju libijske vlasti da otkažu poslušnost i "distanciraju se od zločina".

     Ministri koji su se sastali danas u Briselu, takođe su ukazali da EU pokušava da isporuči humanitarnu pomoć u Libiji i zatražili "neograničen pristup" zapadnom delu te zemlje koji je pod kontrolom vladinih snaga.

     Međunarodna zajednica predvođena SAD počela je 19. marta napade na Libiju, a NATO je komandovanje operacijom preuzeo 31. marta. Mandat za intervenciju u Libiji dao je Savet bezbednosti UN da bi se zaštitili civili.



     Arapska plemena protive se podeli Libije i osuđuju NATO bombardovanje civila




     U subotu uveče održana je velika konferencija arapskih plemena u selu Bir al Abed na imanju porodice Saadi.


     Sastanku plemena prisustvovali su predstavnici libijskih plemena i predstavnici nomadskih plemena sa severa Sinaja. Okupljeni su poručili da se njihova plemena oštro protive podeli Libije i da osuđuju napade NATO snaga koji za rezultat imaju smrt velikog broja civila. Predstavnik libijskih plemena dr. Muftah Al Vair podsetio je da preko 2000 libijskih plemena podržava lidera Muamera Gadafija i libijsku vladu. On je takođe podsetio da je libija sve do februara meseca ove godine bila primer stabilne i sigurne zemlje, ali neprijatelji sa Zapada, potpomognuti plaćenicima i domaćim izdajnicima uspeli su posejati smutnju i započeli krvavi građanski rat koji je svakim danom sve žešći. Delegacija libijskih plemena posetila je prošlog meseca i Egipat gde se sastala sa čelnicima egipatske vlade i sa predstavnicima tamošnjih plemena, koji su takođe dali podršku Libiji.


     Niko ne želi izbeglice


     Oko 106 izbeglica koji su spašeni prošle sedmice, a kojima je zabranjen ulaz u Maltu, biće prebačeni u izbeglički kamp u Tunisu, objavila je vlada Malte.


     Grupa je spašena sa libijske obale u ponedeljak, ali niko od zemalja nije hteo da preuzme odgovornost za ove ljude. Njih 4 je odvedeno na lečenje, a ostali su vraćeni blizu mesta gde su spašeni. Izbeglice među kojima su Tunižani i Libijci biće prebačeni u kamp Dehiba koji se nalazi u Tunisu, blizu granice sa Libijom. Zemlje evropske unije ne žele primati izbeglice jer po njihovim rečima nemaju kapacitete za obezbeđivanje smeštaja.

Нема коментара:

Постави коментар