петак, 22. јул 2011.

MARIJA RADOJČIĆ: ZNAČAJNA ULOGA VOJVOĐANKI U BORBI ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA


     PODGORICA – Zahvaljujući usvajanju amandmana na Zakon o izboru narodnih poslanika koji su podnele poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i Olena Papuga, konačno je obezbeđeno da nakon narednih izbora u parlamentu najmanje svaki treći poslanik bude žena, istakla je poslanica LSV u Skupštini AP Vojvodine Marija Radojčić učestvujući na okruglom stolu koji su u Podgorici organizovali Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore. Okrugli sto je organizovan povodom pokušaja crnogorskih poslanica da izdejstvuju usvajanje amandmana kojim bi se obezbedilo da se na izbornim listama nađe najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola, a Marija Radojčić koja je i članica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine APV ukazala je kolegama iz Crne Gore na iskustva Pokrajine po pitanju rodne ravnopravnosti od 2000. godine. 


     – Vojvođanke su odigrale veliku ulogu svih prethodnih godina – istakla je ona navodeći da je period od 2000-2004. godine odlikovao mali broj žena u vojvođanskom parlamentu, kao i njihov mali uticaj, budući da se među 120 poslanika našlo svega osam žena. 


     – Tada je promenjen institucionalni okvir za ravnopravnost polova u AP Vojvodini. Uvođenje kvote u Odluku o izboru poslanika i novi izborni sistem rezultirali su time da nakon izbora 2004. godine u parlament uđe čak 22 poslanice, što je činilo 19,17 odsto od ukupnog broja poslanika – navela je Radojčićeva. Radojčićeva je upozorila da je u aktuelnom sazivu opet manje žena nego do 2008. godine, a kao svetao primer, navela je poslaničku grupu LSV koju čine tri poslanika i dve poslanice, što znači da je odnos 60:40! Isti odnos LSV poslanika i poslanica je i u republičkom parlamentu.


MARIJA RADOJČIĆ: VOJVOĐANKE ODIGRALE ZNAČAJNU ULOGU U BORBI ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA

Нема коментара:

Постави коментар