четвртак, 28. јул 2011.

NOVA ERA GRADSKOG PREVOZA U NOVOM SADU


     NOVI SAD - Novi Sad je početkom jula dobio šest novih gradskih autobusa na komprimovani prirodni gas. Autobusi su klimatizovani i komforni, a pritom imaju ugrađenu i platformu koja olakšava ulazak osoba sa invaliditetom i majki sa dečjim kolicima. Autobuse kompanije Solaris-bus i gasnu punionicu svečano su u rad pustili gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, u prisustvu direktora JGSP Novi Sad Branislava Bogaroškog i brojnih gostiju. 


     - Na taj način naše preduzeće, u godini kada obeležava prvih 100 godina svog postojanja i rada uvodi novine u sistem gradskog prevoza, rame uz rame sa evropskim i svetskim metropolama, rekao je obraćajući se prisutnima direktor JGSP Novi Sad Branislav Bogaroški. On je istakao da će kupovinom 6 autobusa na komprimovani prirodni gas JGSP unaprediti kvalitet gradskog prevoza, zatim ekonomičnost svog poslovanja, ali i značajno doprineti očuvanju životne sredine. Bogaroški je napomenuo da je JGSP Novi Sad prvi u Srbiji uveo gasne autobuse u gradski prevoz i da ga raduje što će taj primer slediti i prevoznici u drugim gradovima. Inače, u poređenju sa klasičnim tečnim gorivom prirodni gas prilikom sagorevanja daje od 90 do 97% manje ugljenmonoksida, 25% manje ugljendioksida i smanjuje emisiju azotnih oksida i do 60%. Kroz nižu cenu prirodnog gasa u odnosu na klasična tečna goriva, početne investicije u vozila na prirodni gas i punilišta se otplate u relativno kratkom roku. 


     Evropski


     Na promociji novih vozila saopšten je i podatak da širom sveta, preduzeća koja imaju veliki broj voznih jedinica, kupuju vozila na prirodni gas, a odlukom Evropske unije do 2020. godine 20% od ukupnog broja vozila treba da koristi prirodan gas kao pogonsko gorivo. Novi Sad kao evropski grad, ovom investicijom pokazao je da tu odluku poštuje.

Нема коментара:

Постави коментар