петак, 22. јул 2011.

MARINIKA ČOBANU: ZAKON URS NIJE DECENTRALIZACIJA


     NOVI SAD - Dati više novca lokalnim samoupravama ne znači nikakvu decentralizaciju ako im nisu preneta i veća ovlašćenja da odlučuju o svim pitanjima koja su od značaja za lokalno stanovništvo, da imaju svoju imovinu i upravljaju njome – kaže za Slobodnu Vojvodinu zamenica direktora Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije Marinika Čobanu. Ona je to izjavila komentarišući nedavno usvajanje izmena Zakona o finasiranju lokalnih samouprava koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije. Kaže i da je poseban problem to što se srednji nivo vlasti, u formi političkih i funkcionalnih regiona kao što je Vojvodina, u tom zakonu uopšte ne pominje.


     Zabrinuti gradonačelnici


     - Ono što je ipak najznačajniji alarm za ovu veliku temu jeste to da sam obilazeći brojne gradove i opštine Srbije kao zamenica direktora Kancelarije saveta u svakom od njih, iza zatvorenih vrata, naišla na ozbiljno nezadovoljstvo gradonačelnika zbog odluke njihovih stranaka da podrže takozvani Dinkićev zakon – kaže Čobanu. Posebno se žale oni koji kubure sa velikom nezaposlenošću i vidnom ekonomskom migracijom stanovništva ka većim urbanim centrima. 


     - Ti ljudi na terenu su mi rekli da ih niko nije ni pitao da se o njemu izjasne, jer da jeste, podrška najvećeg broja gradonačelnika i predsednika opština bi izostala, a oni bi se založili za mnogo korisniji i brži potez: ukidanje Uredbe Vlade kojom su umanjeni transferi lokalnim samoupravama, odnosno vratiti stvari na stanje pre ekonomske krize – kaže ona dodajući, da nažalost njih ipak nije ništa pitao o njihovoj budućnosti.  


     Dve godine


     Marinika Čobanu kaže i da bi se kvalitetno odgovorilo na pitanje koliko ovaj takozvani Dinkićev zakon ima veze sa decentralizacijom, treba imati u vidu da je Mlađan Dinkić pune dve godine unazad bio član Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, čiji je predsednik Nenad Čanak, a da se u te dve godine nije nijednom pojavio na radnim sednicama Saveta.

     - Tako je, posle dve godine nepojavljivanja i neučestvovanja u radu Nacionalnog saveta za decentralizaciju, Dinkić odjednom doživeo prosvetljenje i istupio u javnost sa stranačkim izbornim programom kojim je želeo da se fokusira upravo na decentralizaciju – smatra Čobanu. Ona kaže i da "peticija za decentralizaciju" koju je URS sproveo nije bila ništa drugo do puko prebrojavanje glasova te koalicije što "mu je omogućilo da samo još jednom podigne kažiprst pred koalicionim partnerima, ali ne i da obezbedi decentralizaciju građanima Srbije". Čobanu na kraju kaže da Dinkić ipak nije bio jedini koji se nije pojavljivao na sastancima Saveta, i da se, pored ostalih, nikada nije pojavio ni predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Нема коментара:

Постави коментар