уторак, 19. јул 2011.

LIBIJA: BITKA ZA BREGU

     Pobunjenici u Libiji zauzeli Bregu


     TRIPOLI - Pobunjenici su potisli većinu Gadafijevih snaga iz strateški važnog grada Marsa el Brega na severu Libije, saopštio portparol pobunjenika Šamsidin Abdulmolah.


     On je upozorio da su ulice grada pune mina i da to otežava borcima da preuzmu potpunu kontrolu nad područjem.


     "Veći broj Gadafijevih snaga povukao se ka Ras Lanufu na zapadu zemlje. Rečeno mi je da između Ras Lanufa i Bišra imaju raspoređena vozila sa artiljerijom", kazao je on u telefonskoj izjavi britanskoj agenciji.


      I dok su pobunjenici postigli nekoliko važnih uspeha na zapadu i istoku Libije tokom poslednjih dana, zvanična Moskva kritikovala je Sjedinjene Američke Države i druge zemlje zbog odluke da priznaju Nacionalni prelazni savet kao legitimnu libijsku vladu. 


     "Oni koji su proglasili priznanje potpuno su se svrstali na stranu jedne političke sile u ratu", kazao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. 


     Brega, koja se nalazi 750 kilometara istočno od prestonice Tripolija, strateški je važna tačka zbog naftnog terminala koji se tamo nalazi.


     Separatisti nisu zauzeli Bregu

     Sve zapadne medijske kuće prenose danas lažne izjave libijskih separatista da su zauzeli naftni grad Bregu.


     Ni jedna svetska tv kuća nije ponudila snimak sa lica mesta. Učinila je to, međutim libijska državna televizija Al Jamahirija. Snimatelji i novinari libijske tv prošetali su Bregom, snimali ulice i razgovarali sa narodom. Po snimcima se vidi da je Brega slobodan grad koji kontrolišu libijske oružane snage i da njezini građani podržavaju libijsku vlast i lidera Muamera Gadafija. Propaganda da je Brega pala u ruke separatista još je jedan u nizu pokušaja dezinformisanja svetske javnosti. Zbog svog profesionalnog pristupa poslu novinari i uredništvo libijske tv Al Jamahirija i jesu na svakodnevnom udaru medija, ali i NATO bombardera.


     Libijske vlasti demantovale da su separatisti zauzeli Bregu


     Libijske vlasti demantovale su da su separatisti zauzeli naftni grad Bregu na istoku zemlje i istakle da su Libijske oružane snage potisnule separatiste i nanele im ozbiljne gubitke.


     "Brega je u potpunosti pod kontrolom naših snaga kojima pomažu plemena i dobrovoljci. Sve što je saopštilo samozvano Prelazno nacionalno veće je laž i dezinformacija", rekao je novinarima portparol libijskih vlasti Musa Ibrahim. On je naglasio da je "Brega budućnost Libije" i da je pitanje kontrole bogatstva zemlje pitanje "života ili smrti". Prema Ibrahimovim rečima, separatisti su pokušali zauzeti Bregu, ali su Libijske oružane snage uspele da ih potisnu, a tokom borbi, protivnici libijskog lidera su izgubili više od 500 svojih ljudi. "Nažalost, zločinačko Veće mlade Libijce šalje u smrt i njih 520 je izgubilo život tokom borbi u poslednja četiri dana", rekao je Ibrahim. On je dodao da je u bici za Bregu život izgubilo i 30 mučenika koji su pripadali trupama Libijske vojske.


     Održan susret Vašington-Tripoli

     Tripoli je sinoć saopštio da su predstavnici libijske vlasti održali razgovore sa zvaničnicima SAD o popravljanju odnosa dve zemlje.


     Taj sastanak potvrdila je i američka aministracija. Jedan neimenovani američki zvaničnik odmah je potvrdio da su se izaslanici SAD nedavno sastali sa predstavnicima Gadafijevog režima. Portparol libijske vlade dr. Musa Ibrahim rekao je novinarima u Tripoliju da su razgovori održani u subotu, ali nije želeo reći gde je sastanak održan, niti ko je u njemu učestvovao. "Ovo je prvi korak i mi želimo da učinimo dalje korake. Ne želimo da budemo zaglavljeni u prošlosti, želimo da idemo napred sve vreme", rekao je on novinarima u hotelu u kojem borave strani izveštači. Portparol je razgovore opisao kao "prvi korak u dijalogu" o popravljanju odnosa Libije i SAD, koji su, kako je rekao, narušeni zahvaljujući dezinformacijama. Američki zvaničnik je rekao i da Vašington za sada ne predviđa nove susrete sa predstavnicima libijske zvanične vlasti. SAD aktivno učestvuju u akciji NATO na Libiju koja je počela 19. marta.


     Ceo svet "talac" Vašingtona

     Vašington - Političari u Vašingtonu se igraju vatrom koja preti da zapali ceo svet. Nesposobnost dogovora oko "plafona" za zaduživanje u Kongresu stvara globalnu nervozu. To sprečava Ministarstvo finansija SAD da podigne novac koji je već potrošen.


     U međuvremenu, vrednost američkih državnih obveznica raste, jer najvećoj svetskoj ekonomiji prvi put preti opasnost od pada kreditnog rejtinga. Stoga bi uskoro mogle da izgube privilegiju jedine dužničke hartije od vrednosti. Američka državna kreditna nizbrdica, međutim, ne šteti samo SAD, već podrazumeva i nesagledive remetilačke posledice po finansijska tržišta i svetsku ekonomiju.


     Usred pokeraške igre između dve političke partije u SAD da se spreči nacionalni pad 2. avgusta, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 77 procenata Amerikanaca veruje da živi u najboljem svetskom sistemu. Otprilike isto toliko ih veruje da je život vredan jedino ako ste Amerikanac.


     I dok republikanci žele da podizanje "plafona" dugovanja bude praćeno podjednakim rezom državnih troškova, ne pristajući na povećanje taksi, na čemu upravo demokrate insistiraju, finansijska tržišta u svetu pokazuju znake nervoze: "Potreban je hitan kompromis. Niko ne želi američko neizvršavanje obaveza", piše nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung". 


     Evropa, i sama u problemima zbog dužničke krize u više zemalja evrozone, posebno je zabrinuta. U trenutku kada finansijski problemi počinju da potresaju i treću najveću ekonomiju Starog kontinenta, Italiju, potrebno je hitno delovanje sa obe strane Atlantika. 


     "U vreme konkurentske dužničke krize, Amerika i Evropa gledaju jedna u drugu u čudu, jer svaka strana sve manje i manje razume šta se dešava s druge strane Atlantika. Dok je evropski haos očigledan za Evropljane i ostatak sveta, malo je znakova preispitivanja i samosvesti u SAD", zaključuje nemački konzervativni dnevnik "Di velt".


     Povećava se broj mrtvih i ranjenih

     Borbe koje se vode između libijske vojske i separatista osamdesetak kilometara od grada Brega iz minuta u minut odnose nove žrtve. U bolnicu Ahmed Maqrif u Adždabiji sinoć je dovezeno osam poginulih i 15 ranjenih separatista. Naftni grad Bregu pod svojom potpunom kontrolom drže Libijske oružane snage. Ovaj pokušaj da uz jaku artiljerijsku podršku NATO-a zauzmu Bregu, separatiste bi mogao veoma skupo koštati. Izgubili su velik broj ljudi, a moral im je odavno poljuljan.

Нема коментара:

Постави коментар