уторак, 26. јул 2011.

KOSTREŠ: USAGLAŠENA SVOJINA LOKALNIH SAMOUPRAVA, SLEDI AP VOJVODINA


     BEOGRAD – Nacrt zakona o javnoj svojini nije, kako je bilo planirano, do 15. jula prosleđen premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, zbog čega poslednjih nekoliko dana u medijima mogu da se pročitaju različite optužbe na račun predsednika radne grupe za izradu tog zakona Bojana Kostreša, a pre dva dana iz vojvođanskog dela DS čula se i najava inicijative za Kostrešovu smenu sa čela grupe. On je o ovim pitanjima juče govorio i za B92 i Novosadsku TV, a jutros je gostovao i u Jutarnjem dneviku RTS, gde je istakao da je radna grupa uradila mnogo više nego desetak radnih grupa koje su po ovom pitanju bile formirane od 5. oktobra 2000. godine. Kostreš je precizirao da javna svojina lokalnih samouprava nije sporna. 


     – Sve ono što je bilo javna svojina lokalnih samouprava pre 1995. godine, biće vraćeno lokalnim samoupravama, osim u onim retkim slučajevima kada je u pitanju interes Republike Srbije. Ali to je desetak primera na teritoriji cele Srbije – kaže Kostreš.


     Pokrajina kamen spoticanja


     Predsednik radne grupe ističe da su kamen spoticanja veliki sistemi koji su do 1988. godine pripadali Vojvodini i koje su, na kraju krajeva, Vojvođani izgradili poput puteva, železnica, pošte, telekoma...


     – Posle centralizacije, početkom devedesetih godina ta javna svojina je premeštena u Beograd. Daću jedan primer: do 1988. godine imali ste PTT Novi Sad, PTT Priština i PTT Beograd, a onda je od ta tri preduzeća formirano javno preduzeće Pošte Srbije – ističe Kostreš. Dobra vest je, dodaje on, što postoji volja da se postigne kompromis, pa neće biti prihvaćen njegov predlog da se Vojvodini vrati sve što joj je pripadalo do 1988. godine, ali ni drugi predlog kojim Vojvodina ne bi dobila ništa od javne svojine nad velikim sistemima.


     – Pokušavamo da nađemo utemeljenje u Ustavu i zakonima, koje će omogućiti da jedan deo vlasništva, odnosno javne svojine bude vraćen Vojvodini – dodao je Kostreš.


     Nesporazumi između LSV i DS


     Komentarišući pisanje medija o sukobima u radnoj grupi, pre svega na relaciji LSV-DS, Kostreš je rekao da postoje nesporazumi, ali ne takvi da ne mogu biti prevaziđeni. Za današnju Politiku je bio direktniji, ocenjujući da ima podršku koalicionih partnera uprkos tome što su probijeni rokovi. Dodao je da ne veruje da će bilo ko pokušati da inicira njegovu smenu. 
– Naročito ne pokrajinski odbor DS-a. To je možda stvar nekih pojedinaca, ali sumnjam da je to stav čitavog pokrajinskog odbora – kazao je Kostreš Politici. 


     Paralelno sa zakonom o restituciji


     On je za RTS potvrdio da će usvajanje zakona o javnoj svojini, po svemu sudeći ići paralelno sa usvajanjem zakona o restituciji, što bi trebalo da se dogodi već na jesen. Kostreš je dodao i da će se voditi računa da ti zakoni budu u korelaciji, a ne u sukobu. 


     – Mnogo je važno da se taj zakon uskladi pre nego što uđe u skupštinsku proceduru, da nam se ne bi desila situacija kao sa Statutom, da se godinu i po dana posle ulaska u proceduru još raspravlja o njemu – kaže Kostreš ističući da je reč o škakljivim i veoma bolnim političkim pitanjima.
(BILSV, 26.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар