понедељак, 25. јул 2011.

TEŠKO DO JEDINSTVA VOJVOĐANSKIH POSLANIKA U SKUPŠTINI SRBIJE


     NOVI SAD – Formiranje neformalne grupe poslanika Skupštine Republike Srbije koji dolaze iz Vojvodine jeste ideja koja dobro zvuči, ali ne verujem da će do toga ikada doći – kaže za Slobodnu Vojvodinu zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš. Iako veruje da bez 50-ak poslanika iz Vojvodine, koliko ih ima u sadašnjem sastavu Skupštine Srbije (što u vladajućoj većini, što u opoziciji), ne bi mogla da se donese nijedna odluka u parlamentu, on smatra da se ne može očekivati da se takva grupa i stvori, jer političke stranke različito vide interese Vojvodine. Inače, priča o stvaranju jedne ovakve grupe, pojavila se nakon što poslanici LSV i Saveza vojvođanskih Mađara nisu glasali za izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, a u tome su im se pridružile i dve poslanice Demokratske stranke iz Vojvodine Branka Ljiljak i Gordana Čomić.


     Teško definisati interese


     - Jako je teško definisati interes Vojvodine i profilisati jednu takvu grupu. Kada bi Srbija imala Veće regiona, što nije nemoguće ukoliko dođe do decentralizacije i regionalizacije države, onda bi ta naša delegacija u veću regiona mogla da zastupa interese Vojvodine. Ovako je to teško izvodljivo – smatra Kostreš. On misli da bi Skupština AP Vojvodine, pokrajinska vlada ili možda neka interstranačka grupa trebalo da formiraju listu intersa Vojvodine i da onda na njoj probaju svi da se dogovore. Ipak, on dodaje da je teško dogovoriti se o tome šta neke stranke smatraju prioritetima.
- Sedam posto budžeta Vojvodine je recimo Bojan Pajtić, kao predsednik Izvršnog veća Vojvodine, predstavljao kao pobedu, a ja sam predstavljao kao prevaru. Danas se pokazalo da nema ni 's' od tih sedam posto – kaže Kostreš.


     Različito tumačenje iste situacije


     Kao primer različitog viđenja interesa Vojvodine, Kostreš navodi i činjenicu da je od formiranja ove Vlade Srbije tri puta glasano za budžet Srbije, a da Liga za njega glasala sva tri puta, dok je Savez vojvođanskih Mađara, to učinio dvaput. - Kada je SVM glasao protiv budžeta rekli su da zastupaju interese Vojvodine, a upravo je bilo suprotno. SVM-u je bio interes, pošto je napravio dogovor sa Srpskom naprednom strankom da posle izbora zajedno formiraju Vladu, da se u tom momentu sruši Vlada. Da oni onda ispadnu veliki Vojvođani, da na tom talasu pokupe što više glasova i da onda formiraju koaliciju sa SNS – kaže Kostreš. 


     Izostala podrška


     Kostreš podseća da LSV nije dobila podršku kada je pozivala na bojkot Ustava, kada je tražila obeštećenje Vojvodine jer je NIS prodat u bescenje, niti kada je tražila ukidanje katastrofalnog ugovora o koncesiji. - Sve se to nije desilo iz jednog jednostavnog razloga. Sve partije koje imaju centralu u Beogradu vođene su interesima Beograda odnosno interesima stranke koja situaciju posmatra iz Beograda – kaže Kostreš. Podrška je, međutim, izostala i od SVM-a...


     Jedna bitna razlika


     Uprkos svemu, Kostreš smatra da stranke iz Vojvodine, koje imaju za gazde građane Vojvodine, mogu da postignu zajednički interes. - Ono u čemu se LSV i SVM danas razilaze je jedna jedina stvar: što mi mislimo da ova vlada nema alternativu, a SVM misli da se vrlo lako i vrlo dobro može napraviti i vlada sa SNS i Tomislavom Nikolićem na čelu – kaže Bojan Kostreš.

Нема коментара:

Постави коментар