уторак, 19. јул 2011.

KINA: PRAZNO 64 MILIONA STANOVA

     "Balon nekretnina" je u ekonomskim listovima jedan od najpopularnijih izraza poslednjih godina, naročito u vezi sa krizom u SAD, Španiji i Irskoj. U poslednje vreme se ovaj izraz sve češće pominje i u vezi sa Kinom.

PEKING
     Kada se na pregrejanom tržištu pojavljuje mehur? Ekonomista i dobar poznavalac Kine Markusa Taube kaže da spekulativni mehur nastaje kada "su troškovi nabavke nekretnina vrlo visoki i prevazilaze zaradu od stanarine koja se kratkoročno može dobiti".


     To je bez sumnje upravo slučaj sa gradovima kao što su Hangdžou, Šangaj, Šendžen i Peking. Cena kvadratnog metra u ovim gradovima se između 2008. i 2010. više nego udvostručila. I u ostalim delovima zemlje cene su naglo skočile. Prema analizama Dojče banke, cene kuća su 2009. u proseku porasle za 25 odsto, a 2010. za 18 odsto.


HANGDŽOU
     Da bi ublažila posledice finansijske krize, kineska vlada je 2009. godine stavila na raspolaganje  460 milijardi evra. Veliki deo ovih sredstava otišao je u sektor nekretnina. To je opet podstaklo građevinarstvo. Koliko je ovaj sektor postao važan za kinesku nacionalnu privredu vidi se po tome što "15 do 20 odsto zaposlenih radi upravo u građevinskom sektoru", kako prenosi Štefen Dik, stručnjak za Kinu pri Dojče banci.


ŠENDŽEN
     Kupovina stanova nacionalni sport


     U međuvremenu je kupovina nekretnina u Kini postala nacionalni sport. Kinezi kupuju drugi i treći stan, uvereni da će vrednost stanova rasti. Stručnjaci procenjuju da oko 64 miliona stanova stoje prazni – oni upozoravaju da bi moglo doći do slične situacije kao u Sjedinjenim Američkim Državama  pre nego što je pukao mehur nekretnina 2007. godine. Ni tamo niko nije verovao da bi cene kuća mogle da padnu.


     U Šangaju cene nekretnina munjevito rastu


ŠANGAJ
     Markus Taube sa univerziteta u Duizburgu to drugačije vidi. i kaže da se situacija u ove dve zemlje ne može porediti: "U SAD je do krize na tržištu nekretnina došlo u sasvim drugačijim uslovima. Tamo su zaista krediti za nekretnine davani maltene svakom prolazniku, ko god ih zatraži. Kinesko tržište nekretnina je zdravije", tvrdi Taube.


ŠANGAJ
     Za razliku od Amerikanaca, Kinezi daju vrlo visoke kamate za štednju. Kupovina kuće se uglavnom finansira vlastitim kapitalom, a ne kreditom, piše Štefen Dik u  analizi Dojče banke. Što znači da u slučaju pucanja balona nekretnina, krediti bez pokrića ne bi imali toliki efekat u bankovnom sektoru. Daleko bi gore bili pogođeni građevinska industrija i privatna potrošnja. Štefen Dik pominje  još jedan važan element: "Mnoge lokalne vlade veliki deo prihoda dobijaju prodajom zemlje agencijama za nekretnine. U nekim provincijama to predstavlja 40 odsto prihoda".


     Ali, ni centralna vlada ne miruje. U naredne četiri godine planirala je izgradnju 36 miliona stanova.
(Danhong Žang i Mirjana Kine Veljković, 18.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар