петак, 22. јул 2011.

DUŠAN JAKOVLJEV: UKIDANJE UPRAVNIH ODBORA NE UKIDA PARTOKRATIJU


    NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne spori da je partokratija jedno od najvećih zala, ali ukidanje upravnih odbora koje predlažu Ujedinjeni regioni Srbije nije rešenje – kaže za Slobodnu Vojvodinu predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev. On je ovo izjavio komentarišući najavu predsednika URS Mlađana Dinkića koji je nedavno rekao da će ta politička grupacija tražiti ukidanje upravnih odbora, a da će Vlada Srbije imati predstavnike samo u nadzornim odborima javnih preduzeća. Kako bi se sprečilo biranje "partijskih vojnika" na konkursima Dinkić je najavio da bi, prema njihovoj ideji, konkurse sprovodile profesionalne agencije za upravljanje kadrovima, uz kontrolu javnosti.


     Dinkić zatvara krug


     Jakovljev, međutim, smatra da upravne odbore, koji su standard svuda u svetu, ne treba ukidati i da postoje druga rešenja za partokratiju u javnim i državnim preduzećima. - Jedno od rešenja nudi primer LSV. Liga je na visokim mestima u izvršnoj vlasti i u velikom broju upravnih odbora delegirala ljude koji uopšte nisu članovi LSV. Mi to tako radimo, i smatram da je to dobro rešenje – kaže Jakovljev. Sa druge strane, Jakovljev kaže da ga ideja da konkurse sprovode profesionalne ekspertske agencije tera da pomisli da na neki način Mlađan Dinkić zatvara krug. On je podsetio da je G17 plus počela kao grupa eksperata iz različitih oblasti pa su onda odlučili da se reorganizuju. 


     - Onda je 2002. godine Dinkić od toga napravio političku stranku, a sada se ponovo vraća na eksperte. Znači zatvorili smo krug. Hoćemo li se sutra ponovo vraćati na političku stranku? – upitao je Jakovljev. On je ocenio i da je ova Dinkićeva ideja ispolitizivana. - To kad Dinkić nešto predlaže, to je kao da slušaš lošeg muzičara ili gledaš lošeg glumca pa ti se pažnja fokusira na njega, a ne na tekst ili ono što on svira – ocenio je Jakovljev. 


     Da li će ukidati i ministarstva?


     Predsednik Političkog saveta LSV je podsetio i da je Dinkić jedan od inicijatora, idejnih tvoraca i onih koji su sproveli u delo priču "da ministarstva postanu feudi bez ikakve međustranačke kontrole stranaka koje čine većinu u Vladi". - Da li to znači da je naredni korak ukidanje ministarstava kada se već na taj način bori protiv partokratije – upitao je on. Jakovljev kaže i da je sve to samo politička predizborna priča, jer je samo pre godinu dana od funkcionera G17 plus u Zrenjaninu lično dobio informaciju da su direktori javnih preduzeća u tom gradu iz G17 plus dobili izvršno naređenje da mogu da zapošljavaju samo članove te stranke.  


     - A sad kada su se primakli izbori odjednom imate priču, u kojoj se peru od svega – ne mi to nismo nego ćemo da radimo drugačije – kaže Jakovljev. 


     Bajić: Ne izmišljati rupu na saksiji


     Poslovni direktor LSV Dušan Bajić, koji je i predsednik Upravnog odbora JAT-a, komentarišući inicijativu URS, sa ekonomske strane kaže da nije ni na pojedincima ni na javnosti da sude o tome da li treba ukidati upravne odbore.


     - Tamo gde je opšte poznato ko je vlasnik kapitala njegovo isključivo pravo je da upravlja tim kapitalom. U slučaju JAT-a vlasnik kapitala je Republika Srbija i Vlada Republike Srbije i odlučuje ko će u njeno ime de upravlja kapitalom – kaže Bajić. On dodaje da, koliko je njemu poznato, od 1. februara na snagu stupa novi zakon o privrednim društvima koji kaže da privredna društva, u koja spada i JAT, neće moći da imaju generalnog direktora i upravni odbor zajedno. On kaže da JAT ni sada nema direktora već predsednika Izvršnog odbora kojeg čine direktor i pet pomoćnika, i dodaje da lično misli da će Vlada od 1. februara ukinuti Upravni odbor u JAT-u i da će sve prepustiti generalnom direktoru i nadzornom odboru koji će nadzirati njegov rad.


     - Svuda u svetu je poznato da UO upravlja kapitalom, a samom firmom upravlja neki izvršni odbor ili direktorijum, tako da bi bilo deplasirano da izmišljamo rupu na saksiji, a ne bi nam bilo prvi put da hoćemo da budemo pametniji od sveta pa da napravimo štetu od toga – smatra Bajić. On kaže da je važno imati dve instance u firmi da bi se zaštitio kapital.


     - U svetu je to direktor i UO, kod nas će to biti direktor i nadzorni odbor ili će biti samo upravni odbor i nadzorni odbor. Ako bi ove dve instance bile nezavisne jedna od druge, kako bi trebalo da bude, onda će vlasnik kapitala imati dobru kontrolu nad svojim kapitalom – smatra Bajić.

Нема коментара:

Постави коментар