уторак, 26. јул 2011.

TRAŽE ZABRANU NEONACISTIČKE PARTIJE

     Nemačka opoziciona partija Levica, naslednica nekadašnjih istočno-nemačkih komunista, zahteva, posle atentata u Oslu, zabranu Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja ekstremne desničare i neonaciste.


     "Desni populizam se ne sme više prihvatati i društveno vrednovati", rekla je zamenica predsedavajućeg Levice Sara Vagenkneht i kao "najviši cilj" označila pokretanje postupka zabrane NPD i drugih neonacističkih organizacija. Ona je upozorila da bi "bilo naivno" verovati da se tako nešto, kao atentat u Norveškoj, ne može dogoditi i u Nemačkoj.


     Nemačke sigurnosne vlasti, kako piše štampa, proveravaju da li je norveški atentator Anders Bering Brejvik, koji je u svom "Manifestu" pomenuo i nemačku kancelarku Angelu Merkel, imao kontakte sa nemačkom neonaci scenom, posebno hamburškom. NPD je partija osnovana pre četrdesetak godina, koju već drugu deceniju vodi bivši vojnik Bundesvera Udo Fojg i pre nekoliko godina, u vreme kancelara Gerharda Šredera, je postupak njene zabrane propao pred saveznim ustavnim sudom.

Нема коментара:

Постави коментар