недеља, 24. јул 2011.

KRAJ EJMI VAJNHAUS


     Ejmi umrla od prevelike doze droge?

     Policija saopštila da još uvek nije poznat uzrok smrti Ejmi Vajnhaus. Svetski mediji prenose nezvanična saznanja da je uzrok smrti prevelika doza narkotika. Sky news navodi, citirajući policijskog izvora, da se sumnja da je uzrok smrti predoziranje narkotikom, preneo je Rojters.


     Britanska policija je navela samo da je istraga o okolnostima pod kojima je pevačica izgubila život u toku. U ulici u Londonu u kojoj je Ejmi živela, okupilo više ljudi. Njeni fanovi, vidno potreseni, ostavljaju cveće i pale sveće.


     Hitna pomoć pozvala je policiju na adresu pevačicine kuće oko 16 časova po lokalnom vremenu. "Kada su stigli, policajci su pronašli telo 27-godišnje ženske osobe čija je smrt konstatovana na licu mesta", navodi se u saopštenju policije. Hitna pomoć je saopštila da su dve ekipe u roku od pet minuta stigle na mesto nesreće, gde su viđeni i forenzičari. 


     Prve glasine o njenoj smrti pojavile su se na Tviteru. Kako je preneo sajt entertainment.ie, menadžeri Ejmi Vajnhaus potvrdili su da je ona umrla od prevelike količine droge. 


     Ejmin otac Mič je u trenutku njene smrti bio na putu ka Njujorku, a vest su mu saopštili po sletanju aviona, posle čega je krenuo nazad u London. Njena izdavačka kuća "Univerzal" potvrdila je njenu smrt i izrazila duboku ožalošćenost zbog "iznenadnog gubitka tako talentovane muzičarke, umetnice i izvođača". Mnoge njene kolege i druge javne ličnosti uputile su saučešće. 


     Prvi album "Frenk" snimila je u 19. godini. Bila je poznata po problemima sa narkoticima i alkoholom, zbog čega je često odlazila na rehabilitaciju. Poslednji koncert Ejmi je održala u Beogradu, 18. juna na Kalemegdanu, gde je pevačica, kako je izgledalo, bila pod vidnim uticajem alkohola i narkotika i jedva da je zapevala, teturala se po bini, a nekoliko puta je i odlazila sa nje. Ubrzo nakon ovog skandala otkazana je čitava turneja. 


     Njen menadžment je tada naveo i da će joj biti dato "koliko god je potrebno" vremena da se sredi. "Svi žele da učine sve što mogu kako bi joj pomogli da se vrati u svoje najbolje stanje i imaće za to vremena koliko god joj je potrebno", saopštila je bila služba za medije Vajnhausove koja se proslavila albumom "Back to Black" 2006. Tim albumom, sa hitovima "Rehab", "You Know I'm no Good", "Love Is a Losing Game" i "Back to Black", osvojila je pet nagrada Gremi, ali od tada je na naslovnim stranama bila više zbog problematičnog života, nego zbog muzike.


     Problematična zvezda poslednji put se pojavila u javnosti 20. jula uveče, kada se u Raundhausu u Kemdenu pridružila kratko svojoj kumi Dion Bromfild (Dionne Bromfield) na sceni i pozvala publiku da kupi njen album.


     Britanski mediji navode da je Ejmi bila neutešna posle raskida sa momkom Regom Trevisom (34) prošlog meseca. Trevis, koji je prethodno odbio bračnu ponudu od Ejmi, očajnički je pokušavao da joj pomogne da preokrene svoj život, kažu prijatelji, ali je odustao posle brojnih neuspešnih pokušaja.


     Kao je rekla, za utehu joj ostaju Ejmine poslednje reči na rastanku tog dana. Kad su se poljubile na stepenicama, Ejmi joj je rekla: "Volim te, mama". - To su reči koje ću zauvek čuvati i po kojima ću je se zauvek sećati - rekla je Dženis Vajnhaus.

     Ejmina skrhana majka Dženis priznala je sinoć kako je verovala da je smrt njene ćerke "samo pitanje vremena", piše Dejli mejl. Poslednji put su se videle 24 sata pre tragične smrti. - Izgledala je izgubljeno. Njena iznenadna smrt me još nije "udarila" - rekla je Dženis Vajnhaus.

     Engleski magazin "People" (People.co.uk) objavio je danas da je Ejmi Vajnhaus ubio "masivan koktel" kokaina, heroina, ekstazija i anestetika ketamina. Izvori magazina tvrde da je Ejmi viđena kako kupuje ove narkotike od svog dilera u petak, nešto posle 22.30 sati. Anestetik ketamin ima široku upotrebu u medicini i veterinarstvu, ali se i zloupotrebljava kao narkotik. Hronična zloupotreba ketamina najčešće dovodi do problema sa memorijom. Pošto je sedativ, narkomani ga mešaju sa drugim drogama kako bi poništili to dejstvo. Najčešća je mešavina ketamina i kokaina, takozvani "CK1".

     Biografija Ejmi Vajnhaus


     LONDON - Ejmi Vajnhaus, dobitnica pet Gremi nagrada, koja je u subotu pronađena mrtva u svojoj kući u Londonu, rođena je 14. septebra 1983. godine, u Enfildu u Londonu.


     Njena porodica, jevrejskog porekla, bila je veliki poklonik pozorišta i muzike.


     Odrasla je uz džez muziku, a još kao mala, bila je buntovnog karaktera, pa je tako u 14. godini izbačena iz škole. Profesionalnu karijeru započela je u 16. godini, a povremeno je nastupala u klubovima i snimala niskobudžetne demo snimke.


     U 19. godini snimila je prvi album Frenk, objavljen 2003. godine sa primesama džeza koji je postao pravi hit i doneo joj nekoliko nominacija za nagrade, a u narednih nekoliko godina prolazi kroz niz ličnih problema, uključujući borbu u odvikavanju od narkotika. 


     Njen album iz 2006. godine "Back to Black" postao je svetski hit, a pesma "Rehab" dostigla je 9. poziciju na američkoj listi pop singlova. 



     Ejmi se u maju 2007. godine udala za Blejka Fildera Sivila, bivšeg producenta koji je, kasnije, priznao da ju je uvukao u svet kreka i heroina. Posle silnih problema, razveli su se dve godine kasnije.


     Te 2007. godine, Ejmi Vajnhaus otkazala je seriju koncerata, obrazlažući takve postupke iscrpljenošću i bolestima, ali je nešto kasnije završila u bolnici zbog prevelike doze svega, heroina, ekstazija, kokaina, ketamina, viskija i votke.

     Veliki prodor na muzičkoj sceni načinila je 2008. godine kada je postala prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za "Rehab". 


     Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspešnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema sa plućima. 


     Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike. 


     Ejmi Vajnhaus je pronađena mrtva u svojoj kući u severnom Londonu 23. juna. Policija je saopštila da za sada nije poznat uzrok smrti i da je u toku istraga o okolnostima pod kojima je izgubila život. 


     "Skaj njuz" navodi, citirajući policijskog izvora, da se sumnja da je uzrok smrti predoziranje narkotikom, preneo je Rojters. 


     Britanska pevačica je još jedna je u nizu poznatih rok zvezda koje su preminule u 27. godini.


     Džordž Majkl ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje. 


     U muzici, Ejmi je eksperimentisala sa raznim žanrovima, uključujući džez, soul, pop, rege, R&B i druge, a njeno izvođenje opisivano je kao mešavina glasova Bili Holidej, Dine Vošington i Sare Von. 


     Poslednji koncert Ejmi je održala u Beogradu 18. juna na Kalemegdanu. Koncert se završio u rasulu posle nešto više od jednog sata, tokom kojeg je pevačica, kako je izgledalo, bila pod vidnim uticajem alkohola i narkotika, i jedva da je zapevala, terutala se po bini, a nekoliko puta je i odlazila sa nje. Vest o skandaloznom koncertu u Beogradu ispraćena je u svim sveskim medijima. 


     Ejmi se povukla sa scene u rasulu, otpevavši tek nekoliko stihova svojih popularnih pesama i tako započela, kako je planirano, veliku evropsku turneju na koju je krenula posle još jednog oporavka u bolnici za odvikavanje od zavisnosti. Ubrzo nakon ovog skandala otkazana je čitava turneja. 


     Mesec dana nakon katastrofalnog koncerta u Beogradu, Ejmi se pojavila u javnosti. Tako je u sredu uveče kao gost iznenađenja zapevala na iTunes festivalu u Kamdenu zajedno sa njenim kumčetom Dion Bromfild. Prvo je zagrlila, a potom zaigrala i poručila publici da kupe njen novi album koji je objavljen ovog meseca.


     Čuvajte svoju tradiciju porodične bliskosti. Ejmi, divno talentovana i prepametna devojka, neka počiva u miru! Pogledajte neke njene intervjue iz 2004. i ranije, videćete mladu osobu blistavih očiju, vrlo artikulisanu, vrlo pribranu i vrlo inteligentnu! 



     Ivan Ivačković, dugogodišnji rok novinar, muzičar i menadžer, možda je najpoznatiji kao čovek koji je u Srbiju doveo "Roling stounse" (The Rolling Stones), i koji je o njima napisao knjigu "Umetnost pobune". U toj knjizi su posebno mesto zauzeli ekscesi "Roling stounsa", njihovi problemi sa zakonom, drogom i alkoholom.


     Prema rečima Ivačkovića, mlada Ejmi Vajnhaus (27) - koja se posle katastrofalnog koncerta u Beogradu na početku svoje evropske turneje suočila sa lavinom negativnih reakcija u Srbiji i u svetu - "možda je najnetipičnija pojava na današnjoj muzičkoj sceni. Prvo, ona je rođena pevačica, što se u naše vreme zaista retko viđa. Drugo, ona nema nikakvog osećaja za odgovornost prema bilo kome, što je u eri visokog profesionalizma nezamislivo. Beogradska publika je, nažalost, imala prilike da se uveri samo u ovu drugu stvar", rekao je Ivačković.


     "Postoje umetnici", kaže Ivačković, "koji su sposobni da budu sjajni na sceni uprkos drogi i alkoholu ili da, čak, drogu i alkohol upotrebe kao benzin na putu do izuzetnih umetničkih dimenzija koje ne bi mogli da dohvate u treznom stanju".


     Prema njegovim rečima, "treba se, na primer, setiti albuma i koncerata 'Roling stounsa' ili Dejvida Bouvija iz sedamdesetih. Albumi su bili remek-dela, koncerti su bili očaravajući, mada su se i u studiju i u bekstejdžu nalazile naslage heroina i kokaina nalik na Himalaje. Ejmi Vajnhaus, koliko god bila izuzetna, nije taj kapacitet. Pod drogom i alkoholom, ona nije u stanju da uradi ništa osim da prevari publiku i izazove bes, podsmeh i sažaljenje", izjavio je Ivačković posle koncerta u Beogradu.


     Slično mišljenje izneo je i muzičar Rambo Amadeus na svom Fejsbuk profilu: "Svi koji su bili na koncertu Eme Vinarije u Beogradu i 'razočarali se' njenim nastupom, pokazuju ozbiljno nepoznavanje istorije savremene muzike i provincijalizam u ukusu. Valjda su navikli na hiperaktivne turbo folk protagoniste koji vole 'pošteno da odrade svoj posao'. Ejmi, samo teraj po svome, sad si mi još milija", napisao je Rambo.


     Englesku pevačicu podržala je i dramaturškinja Biljana Srbljanović. "Ama, šta ste hteli? 'Dobro veče Beograde, idemooo, ruke gore?! Jel' bi vam to bio 'nastup'? Kao prvo, Ejmi Vajnhaus nije pevačica. Svetlana je pevačica. I kod nje je, na ispraćaju za mardelj, publika sto posto bila 'ispoštovana'. Ejmi je, naprotiv, boginja, biće iz svemira, što posrće pod teretom života, a Beograd, nažalost, nije razumeo da je prisustvovao dirljivom trenutku istorije", napisala je Biljana Srbljanović na sajtu Peščanika.

     Ali na zapadu je takav običaj, da niko ne brine za svoju decu, te tako steknu poroke i mentalne/duševne bolesti. Ejmi je vapila za ljubavlju, i nije je imala, što se vrlo jasno može videti iz toga da je u trenutku njene smrti njen otac, nesvestan dubine patnje i bolesti kroz koju ona prolazi, bio u Njujorku, promovišući sopstvenu karijeru pevača, tj. grebući se od ćerkine slave ne bi li koji dolar zaradio i malo se proveo. Jadno! I to, da niko nije smatrao za shodno da se njome ozbiljno pozabavi, a ne samo da je gleda kao mašinu za pravljenje para. Na njenom web-sajtu su se mogle kupiti razne gluposti, majice, torbe i slično sa njenim potpisom - a ona nije bila u stanju da se drži na nogama. 


     Njene pesme su prelepe i svedoče o pravom talentu. Ali pravi talenat ne može da opstane u atmosferi izrabljivanja i opsednutosti novcem. Ni doktori, ni prijatelji, ni roditelji, ni porodica, nisu shvatali ozbiljnost situacije.



     Reakcije na smrt Ejmi Vajnhaus


      Poznate ličnosti iz celog sveta reagovale su na vest o iznenadnoj smrti Ejmi Vajnhaus u subotu poslepodne. I ovoga puta najbrži su bili "tviteraši"...


     - Među prvima se oglasio jedan od njenih najbližih saradnika iz vremena snimanja albuma "Back to Black", producent Mark Ronson: "Bila je moj muzički soulmejt. Bila mi je kao sestra. Ovo je jedan od najtužnijih dana u mom životu". 
     - Saradnik na istom, ali i na njenom prvom albumu "Frank", hip-hop producent Salaam Remi napisao je: "Tužan i pretužan dan. Izgubio sam divnu prijateljicu i sestru. Počivaj u miru slatka sestrice Čeri Vajnhaus". 
     - Gitarista Roling Stonsa Ron Vud, koji subotom ima emisiju na radiju Absolute, posvetio je večerašnje izdanje nesrećnoj pevačici uz komentar: "Veoma tužan gubitak dragog prijatelja, proveli smo zajedno puno lepih trenutaka."
     - Riana je na svom tviteru užasnuta vešću saopštila: "Dragi Bože imaj milosti! Nije mi dobro od ove vesti. Srce mi se cepa. Draga Ejmi." 
     - Legendarni britanski glumac Stiven Fraj napisao je: "O Bože. Upravo sam čuo vest. Jadno nesrećno stvorenje." 
     - Boj Džordž je poručio: "Ne mogu da izrazim koliko sam tužan i ljut u vezi sa smrću Ejmi Vajnhaus. Počivaj u miru, dete, ovo je strašno tužan dan iz nekoliko razloga." 
     - Popularni britanski novinar Pirs Morgan među prvima je prokomentarisao ovaj događaj: "Obeshrabrujuće tužna vest. Bila je ličnost sa vrhunskim prirodnim talentom i užasnom autodestruktivnom zavisnošću." 
     - Mlada britanska pop zvezda Džesi Džej rekla je: "Ne mogu da zaustavim suze. Kakav gubitak. Nešto mi govori da ćemo za trideset godina pričati o Ejmi kao o drugim muzičkim legendama koje su prereao otišle…" 
     - Oglasila se i žena bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna, Sara: "Imala je izuzetan talenat, izvanredan glas i tragičnu smrt. Saučešće njenoj porodici." 
     - Američka reperka Niki Menaž zapanjena je napisala na svom tviteru: "Molim vas, recite mi da Ejmi Vajnhaus nije umrla. Je li ovo neka bolesna šala?"      
     - Bliska Ejmina prijateljica, pevačica i TV voditeljka Keli Ozborn, objavila je: "Teško mi je da dišem u ovom trenutku. Plačem iz sveg glasa. Izgubila sam jednog od najbližih prijatelja. Voleću te zauvek Ejmi i nikad neću zaboraviti pravu tebe."
     - Fudbaler Mančester Junajteda Rio Ferdinand takođe je dao svoj komentar: "Vest o njenoj smrti je prva koju sam video kad sam se probudio… kakva tuga, kakav sirovi talenat, šteta što je ovako moralo da se završi."
     - Pevač Riki Martin je napisao: "Upravo sam saznao. Osećam bol. Osećam ljutnju. Odmori se lepa devojko. Sad si slobodna! Počivaj u miru Ejmi."
     - Glumica Marli Matlin: "Šokantno je kad tako mlad a tako nesrećan talenat nestane. Tragedija."
     - Svoj utisak ostavio je i poznati kuvar Džejmi Oliver: "Kakva užasna šteta što smo izgubili Ejmi Vajnhaus. Kakav sirovi talenat, kakav gubitak."
     - Pevačica Lili Alen rekla je kratko: "Ovo je više od tuge, nema šta da se kaže. Bila je tako izgubljena duša, neka počiva u miru."
     - Glumica i pevačica Zoi Dešanel poslala je muzičku poruku uz komentar: "Mimi Farina napisala je pesmu 'In The Quiet Morning' za Dženis Džoplin. Čini se da je prikladna i za današnji dan." 

     - Glumica Demi Mur je na svom Tviter profilu napisala: "Zaista tužne vesti o smrti Ejmi Vajnhaus. Moje srce je uz njenu porodicu. Nadam se da će njena izmučena duša naći mir". Njen suprug, Ešton Kučer napisao je: "Rip Ejmi Vajnhaus". 

     - Brajan Adams rekao je da će Ejmi svima zauvek nedostajati. 
     - "Ne mogu da dišem sad. Toliko jako plačem, jer sam izgubila jednu od mojih najboljih prijateljica. Voleću te zauvek Ejmi i nikada neću zaboraviti pravu tebe", jadala se Keli Ozborn". 
     - Popularni američki TV voditelj Rajan Sikrest: "Neverovatan talenat. I Lejdi Gaga i Adel mogu da kažu da je im je Ejmi utrla put...".     
     - Pop zvezda Kejti Peri: "Nadam se da je konačno pronašla mir".
     - Zvezda burleske Dita Fon Tiz: "Molim vas, kažite mi da nije istina. Očajna sam. Provele smo toliko nezaboravnih trenutaka zajedno. Jednom mi je pevala satima, koliko je to bilo lepo i dirljivo! Ogroman gubitak. Ona je najbliže Bili Holidej što smo imali, bila je istinski duševni talenat. Jako sam tužna. Nadam se da je u miru."
     - R&B zvezda Ašer: "Kakva jeziva vest. Srećan sam što sam je poznavao. Odmori se. Prerano si otišla. Nedostajaćeš nam."
     - Glumac Alek Boldvin samo je telegrafski tvitovao: "Ejmi Vajnhaus. Kako tužno."
    
     - Kris Gudman, prijatelj Ejmi Vajnhaus, izjavio je da je Ejmi nekoliko sati pre smrti otišla u spavaću sobu jer joj se prispavalo: "Kada je telohranitelj otišao da je probudi, otkrio je da ona ne diše. Odmah je pozvao hitnu pomoć. Umrla je sama u krevetu." 
     - Muzički urednik radija B92 Tomislav Grujić: "Smrt mladog umetnika, bez obzira na njen uzrok i način, bilo da je u pitanju Branko Radičević ili Džim Morison, uvek je zaokupljala svest ljudi na poseban način. Danas, kada je, besomučno raspirivana kroz nebrojene kanale masovnih komunikacija, fascinacija 'običnih' ljudi poznatima i uspešnima, pa čak i virtuelna interakcija sa njima dosegla sasvim nove dimenzije, smrt zvezde nije samo događaj koji pogađa njene poklonike. U pitanju je perverzno savršeno finale drame ljudskog života, koja se odvijala u realnom vremenu, u direktnom prenosu, bukvalno pred očima svih. Teško da je u istoriji pop muzike, pa i popularne kulture uopšte, nečiji hod ka ivici životne provalije bio tako podrobno i gotovo sadistički dokumentovan, kao što je to slučaj sa Ejmi Vajnhaus. Ukoliko ste poslednjih nekoliko godina bili pismeni i/ili umeli barem bazično da se služite internetom, male su šanse da niste bili upućeni u njen slučaj, do detalja koje ne biste ni želeli da znate. Narednih dana i nedelja imaćete priliku, kako da nadoknadite eventualno propušteno, tako i da dopunite grotesknu galeriju besmislica o životu i smrti pevačice koja je trebalo da nam 'vrati pare'. Nije mi namera da analiziram stanje mas-medija u današnjem svetu, a još manje da razmatram njihov povratni uticaj na ionako labilan karakter pokojne dive. Neću ni da se bavim 
gladijatorskim karakterom današnje muzičke industrije. Kao da to sve i sami ne znate. Ejmi, ipak, nisu ubili mediji (a grozni su), nije je ubio muzički biznis (a grozan je), ali potrudite se barem da zbog njih ne ubijete svoje sećanje na nju. Jedini razlog zbog koga sam preskočio ono što sada, iz tužno pogrešnih razloga, s pravom možemo zvati 'događaj godine', je taj što sam Ejmi gledao novembra 2007. u Londonu. Kartu sam platio 35 funti, svirka je kasnila sat vremena, trajala sat i deset minuta, izašao sam pet minuta pre kraja da bih izbegao gužvu u prevozu. Sutradan, u štampi, izveštaji sa koncerta bili su, zapravo, fusnota glavne vesti: gđica Vajnhaus pojavila se na suđenju svom suprugu, obučena tako-i-tako, a za vreme saslušanja slala mu je poljupce i došaptavala 'Dušo, volim te'. Banalna svakodnevica tragičnog privatnog života pop zvezde bila je, u svetu tabloidne masovne kulture, nemilosrdno bitnija od onog zbog čega ta osoba uopšte jeste zvezda. Iskreno, gledao sam u poslednjih trideset godina barem trideset boljih koncerata od tog londonskog, ali sam znao i osećao da sam te večeri video nešto zaista retko i izuzetno – jednog od onih umetnika koji harizmom svog talenta, pred očima publike, pretvaraju sve ono zbog čega smo slabi i smrtni u nešto što nas može učiniti besmrtnim. A to je jedino vredno sećanja." 


     Ali, šta je uspeh? Novac, putovanja, slava, provod. Ceo svet ti je pod nogama. Poznat si, na vrhu si. Ali, kada se nađes na vrhu, osetiš da si daleko od svega. Malo ljudi uspe da stigne do ovde. Uspeo si, svi ti kliču. Ali, odjednom se osvrneš i vidiš da si sam. Tada shvatiš da ne osećaš zadovoljstvo za kojim si čeznuo. Osećaš da je bilo lepše u početku, kada si imao samo nadu i želju za uspehom. Stigavši do vrha, suviše si umoran da uživaš u pobedi. Pored toga, ima nešto strašno u svemu ovome. Ne možeš da se penješ dalje. Preostaje ti još samo da padaš... Slava je san, a sreća je ništavna.


"Odmaraj u večnom miru. Tvoja muzika će živeti zauvek. 
Zaboravi 'hejtere'. Idi s mirom, 
dok mi slavimo anđeoski glas koji si nam ostavila."

Нема коментара:

Постави коментар