недеља, 11. децембар 2011.

LIBIJA: TRAŽE SVOJ NOVAC ZAMRZNUT I 3 MESECA POSLE OKONČANJA SUKOBA


     Zvaničnici novih vlasti u Libiji tražili su od UN da se oslobode libijski fondovi koji su zamrznuti i tri meseca posle okončanja sukoba u zemlji.


     Traži se novac za život države


     Pismom bi trebalo da se otklone sumnje pojedinih članica UN u jedinstvo nove vlasti u Tripoliju, izjavio je šef libijske Centralne banke Sadek Omar Elkaber.
Traži se novac za život države
     "Taj novac nam je neophodan da bismo upravljali zemljom", rekao je Rojtersu Elkaber.


     Po izbijanju pobune u februaru protiv režima Moamera Gadafija, Savet bezbednosti UN je zamrzao libijske fondove od oko 150 milijardi dolara, od čega je samo manji deo odmrznut.


     Dve osobe su ranjene u pucnjavi u blizini međunarodnog aerodroma u Tripoliju, samo nekoliko časova pošto je naoružana grupa pokušala da ubije šefa libijske armije. 


     Vojni zvaničnik Samu Kamuka rekao je da je sukob izbio sinoć kada se grupa bivših pobunjenika iz brigade Zintan sukobila sa bivšim pobunjenicima iz Tripolija. 


     "Izbio je sukob između revolucionara iz Tripolija i brigade Zintan oko kontrole nad aerodromom", izjavio je Kamuka agenciji AFP. 


     Borci iz brigade Zintan, međutim, tvrde da su njih napali pripadnici nacionalne armije u blizini aerodroma. 


     Aerodrom u Tripoliju je trenutno pod kontrolom Zintan brigade, čiji članovi drže sina Moamera Gadafija, Seifa al-Islamija, koji je uhapšen prošlog meseca. 


     Ranije juče u toku dana u Tripoliju se desio još jedan incident. Naoružani napadači su pokušali da ubiju šefa libijske armije. Veruje se da napadači pripadaju grupama koje su se odmetnule od bivših pobunjenika. 


     Portparol vojske je rekao da je u jutarnjim satima napadnut konvoj u kom se nalazio general Halifa Hifter, prenela je agencija AP. 


     U napadu niko nije povređen, a vojnici su uspeli da uhapse dvojicu napadača koji su u vojnom pritvoru.

Нема коментара:

Постави коментар