уторак, 11. октобар 2011.

SKRETNICA SVM-A


     NOVI SAD – Nakon što su odbijeni amandmani Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara na Predlog zakona o železnici, obe stranke su najavile da za taj zakon neće glasati. Međutim, na dan kada je sednica republičkog parlamenta bila zakazana, 12. septembra, SVM je povukao još jedan potez – odbili su da daju kvorum za njeno održavanje.
     Komentarišući to, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov je ocenila da je namera SVM-a bila da sruši Vladu Srbije, a zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao da Liga, za razliku od njih, nema ni ambiciju ni mogućnost da formira većinu sa naprednjacima. 


     Liga ne prelazi crvene linije


     – Koliko god mi smatrali da je značajno da se železnice vrate Vojvodini, za nas je još značajnije da se ne sruši vlada mesec dana pred dobijanje statusa kandidata. Mi imamo dosta negativno iskustvo iz perioda rušenja vlade Zorana Živkovića posle čega je Vojislav Koštunica bio premijer u dva mandata i ne želimo da se takva situacija ponovi – rekao je Kostreš. On je precizirao da to ne znači da će Liga odustati od svojih ciljeva, ali je dodao da postoje crvene linije koje LSV neće preći, a jedna od njih je i davanje kvoruma. 


     Nećemo da ucenjujemo većinu i da rušimo vladu, ako se naši amandmani ne usvajaju, a igre kao što su "nećemo dati kvorum sada, ali ćemo ga dati sat vremena kasnije" krajnje su neozbiljne – kazao je Kostreš. 


     Vučić: Nama su oni glavni partneri


     Aleksandra Jerkov je ocenila da je SVM uskraćivanjem kvoruma za izglasavanje Predloga zakona o železnicama nameravao da sruši Vladu Srbije. Ona je navela da, iako LSV neće glasati za predloženi zakon o železnici, nema nameru da uskraćivanjem kvoruma mesec dana pre dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU ruši Vladu Srbije.


     - Sprečavanje usvajanja nekih zakona povlači za sobom posledice, a zna se šta se dešava kada nema kvoruma i kada ne mogu da budu usvojeni zakoni - rekla Jerkov tada novinarima u parlamentu. Prema njenim rečima, svaki put kada se ne obezbedi kvorum, šalje se jasna poruka da Vlada Srbije nema većinu.


     - Za razliku od SVM, mi nemamo rezervne koalicione partnere u vidu SNS i za razliku od SVM mi nismo zaboravili ko su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i ne možemo da zaboravimo i oprostimo ono šta su radili - rekla je Jerkov, uz ocenu da oni sigurno ne bi bili bolji po Vojvodinu. 


     Komentarišući ovu izjavu, Aleksandar Vučić je za Večernje novosti dao sledeću izjavu što je samo potvrdilo tvrdnje LSV: 


     - Čankovi su pogrešili. Mađari nama nisu rezervni, već jedan od glavnih partnera u budućoj vladi koju ćemo da vodimo - rekao Vučić.


     Već 14. septembra, Tomislav Nikolić je dodao: "vladajuća koalicija nema legitimitet i očigledno je da će uskoro izgubiti i legalitet jer nema većinu u Skupštini Srbije".


     Protiv Predloga zakona


     Pre najavljene sednice Skupštine Srbije (koja na kraju nije održana), Aleksandra Jerkov je saopštila da je Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine donelo odluku da narodni poslanici LSV glasaju protiv Predloga zakona o železnici zbog toga što on ekonomski šteti Vojvodini i ne sadrži princip na kojem Liga insistira, a to je da onaj ko je finansirao, izgradio i ulagao u neku imovinu, treba da nad njom ima upravljačka, osnivačka i vlasnička prava.


     - To nije samo princip na kojem LSV insistira u Predlogu zakona o železnici, nego i u Predlogu zakona o javnoj svojini, jer je to u skladu sa našim ubeđenjem i našim ranijim stavovima da Vojvodina mora u svom vlasništvu imati sve one stvari i svu onu imovinu koja je pretežno ili u potpunosti izgrađena  iz sredstava AP Vojvodine i njenih građana, što uključuje i železnicu – navela je tada Jerkova. U saopštenju je takođe, pisalo i sledeće: 


     - S obzirom na to da Predlog zakona o železnici ne priznaje ove naše stavove, kao i da su odbijeni amandmani LSV kojima smo tražili da deo infrastrukture železnice, koji je izgrađen sredstvima APV i nalazi se na teritoriji AP Vojvodine bude imovina Pokrajine, naši poslanici će u Narodnoj skupštini Republike Srbije glasati protiv ovog zakona. 


     Stari prijatelji


     Podsetimo, priča o saradnji SVM i frakcije radikala predvođene dugogodišnjim Šešeljevim perjanicama Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem traje već duže od godinu dana. Čim je Nikolić napravio svoju partiju, 2009. godine, bio je pozvan na rođendan SVM. Indikativno, odmah zatim, došlo je do pogoršanja odnosa između DS i SVM kada je Pastorova stranka krajem 2009. godine, odbila da glasa za usvajanje budžeta Srbije i AP Vojvodine za 2010. godinu. Zatim su 24. februara, Pastor i Nikolić zajedno viđeni kod Viktora Orbana. Dva meseca kasnije, tačno 24. aprila, Pastor i Orban bili su viđeni gosti na skupštini Nikolićevih i Vučićevih naprednjaka. Ištvan Pastor je tom prigodom čak poručio je da je na skupštinu SNS došao "otvorena srca i dignute glave", iako zna da će mnogi od njega tražiti da se opravda.


     Ištvan Pastor je u intervjuu Večernjim novostima u januaru ove godine na pitanje kojoj opciji će se SVM prikloniti demokratama ili naprednjacima odgovorio: "Tek posle izbora ćemo se izjasniti".

Нема коментара:

Постави коментар