субота, 2. јул 2011.

DA NOVI SAD BUDE LEPŠE MESTO


     Kada se upustite u pretraživanje tekstova o Novom Sadu na Internetu, među prvih nekoliko ćete naići na zvaničnu prezentaciju Grada, jednu od modernijih i opremljenijih, kada su u pitanju sajtovi opština u Srbiji. Na tom sajtu piše da je i sam Grad Novi Sad jedan od modernijih u Srbiji, pa čak i da je jedan od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi. Oni koji su pisali o "srpskoj Atini", a za potrebe ovakve promocije, naveli su sve prednosti naše lepe varoši i naglasili da je ona savršeno mesto za život, rad i investiranje. Prevideli su samo da će oni koji zažele ovde da investiraju najpre pogledati kakvi to zakoni i propisi važe, pa će tek onda ulagati u razvoj našeg grada. 


     Prethodna sedmica političkih zbivanja prošla je u znaku debate o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Onog zakona koji bi možda doveo strane investitore, da je zadovoljio osnovne principe valjane decentralizacije i regionalizacije. Umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade, opštine i gradovi će ovim zakonom ubuduće dobijati 80 odsto. Ovakva odluka možda bi bila boljitak, i možda bi pokazala deo političke volje da se država decentralizuje, ali samo ukoliko bi postojalo sistemsko i iskreno zalaganje da se i van Beograda živi bolje.


     Poslanici LSV-a  su ostali suzdržani pred ovim predlogom, još jednom ističući da građani svake opštine i svakog grada u Pokrajini zaslužuju da raspolažu onim što su sami zaradili i da sav svoj novac treba da raspoređuju i ulažu u svoje sredine onako kako prosude da je neophodno. Inicijativa za bilo koji oblik spuštanja nadležnosti na niži nivo, ili ostavljanja para u lokalnim kasama, svakako da je korak napred, ali prava decentralizacija, po standardima onih koji su to već uspešno uradili, jeste promena Ustava. Samo tim putem ćemo zaista doći u situaciju da svoje probleme rešavamo u svojoj kući. 


     Ova inicijativa u potpunosti zaobilazi srednji nivo vlasti - pokrajinu. Bez tog nivoa suštinske vlasti, upravljanja imovinom, prihodima i pravom na donošenje određenog dela zakona, ovakve inicijative su običan politikantski potez. Ako težimo ulasku u Evropsku uniju, koja je u međuvremenu iz unije država prerasla u uniju regija, a ova inicijativa nigde ne pominje pokrajinu, više je nego vidljivo da je u pitanju običan marketinški potez, a ne iskreno zalaganje za kvalitetnu decentralizaciju. 


     A mi smo, u našem gradu i za naš grad, i dalje vredni. Bavimo se unapređenjem života u Novom Sadu na više nivoa, i na svakom podjednako. Kako ističe predsednik Izvršnog odbora GrO Robert Kolar sve ono čime se mi bavimo na lokalu, proizvodi efekte i na državnom nivou. Zato Liga svoj rad usmerava u tri pravca  - na onom političkom nivou koji podrazumeva klasično političko, institucionalno delovanje. Zatim, možda i najtransparentniji  nivo delovanja, gde se rad stranke ostvaruje lokalno, kroz aktivizam Ligašica i Ligaša u njihovim ulicama, mesnim zajednicama ili kvartovima. I treći, ali ne najmanje bitan, globalni nivo, koji se isto tako tiče brige o mikrosredinama, a podrazumeva rešavanje pitanja poput onih ekološke prirode. 


     Kada sinhronizujemo sve aktivnosti dobijamo kvalitetnu i istrajnu borbu da Novi Sad bude lepše mesto za život, rad, ali i za investiranje. Važno je da pokažemo da smo stabilni, ozbiljni i spremni da sarađujemo. Važno je da svojim delima i radom damo primer i drugim opštinama. Možda je najvažnije da pokažemo da umemo da se bavimo svojim problemima. Niko ne zna šta je najbolje za nas i za našu kuću, do nas samih.

Нема коментара:

Постави коментар