понедељак, 10. октобар 2011.

POLICIJSKA UPRAVA ZA VOJVODINU BI POVEĆALA BEZBEDNOST


     NOVI SAD – Tokom proteklih nekoliko godina sitne krađe u Vojvodini uzele su maha, pa tako građani, odnosno njihova imovina više nigde nisu sigurni. Krade se sve što lopovima stigne pod ruku, a policija ne podnosi prijave po automatizmu pošto lopovi znaju da za sve što je vrednosti manje od 15.000 dinara građani lično moraju da tuže prekršioce. Ovakva situacija je početkom avgusta kulminirala u Banatskom Novom Selu kada su meštani blokirali zgradu mesne zajednice i tražili da se nešto hitno preduzme po pitanju višemesečnih krađa i razbojništava. Dan kasnije održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave, policije, tužilaštva i oštećenih meštana, na kojem je odlučeno da policija u selu patrolira danju i noću. Posle pojačanih policijskih patrola u selu više nije bilo krađa. Kako su tada za Blic ukazali meštani, lopovi su gotovo svake noći provaljivali u kuće, šupe i garaže i odnosili kablove, alate, veš-mašine i radijatore oštetivši na taj način 200 domaćinstava. 



     Ne smeju da ostave kuće


     Slična situacija dešavala se i u Čantaviru, zbog čega su njegovi žitelji još u januaru ove godine zatražili reakciju države, upozorivši pri tom da će u suprotnom organizovati seoske straže. Predsednik Skupštine mesne zajednice Čantavir Tibor Murenji za Slobodnu Vojvodinu podseća da se samo u tom mestu do decembra događalo i po 70 prijavljenih provala mesečno. Međutim, već od januara, kada su digli svoj glas u javnosti i zatražili reakciju MUP i ostalih nadležnih, broj provala opao je za gotovo polovinu i sada se kreće od 30 do 40 provala mesečno. To jeste pomak, ali nedovoljan, smatra Murenji.


     – Najveći problem je što više ljudi ne smeju da ostave prazne kuće. Ne smeju da odu na pijacu, a bilo je slučajeva da se vrate iz svatova, a kuća obijena – kaže Murenji. 


     Ukrali i vagon sa pruge


     – Krade se sve, od namirnica, preko novca, zlata, delova za traktore, automobile i radne mašine. Sve što se može pomeriti, krade se. Jednom prilikom je sa salaša ukradena i krmača, a čuo sam da su nedavno čak razmontirali i neki stari vagon na pruzi i odneli ga u staro gvođe. Nije mi jasno kako to niko nije video. Skoro je u Subotici uhapšena grupa koja je krala po salašima i vikendicama. Odnosili su ormane, nameštaj, priključne mašine – navodi Murenji. Kako navodi, MUP je ispoštovao postignuti dogovor i broj policajaca u lokalnoj stanici povećan je za jednog, ali problem i dalje ne može kvalitetno da se reši budući da o bezbednosti 12.000 stanovnika brine svega 13 policajaca. 


     – Na žalost, to je malo. Vidi se da je reč o organizovanim provalama, da kriminalci znaju tačno gde se policija nalazi, pa dok jedni prate policiju, drugi u drugom naselju ili drugom delu naselja čine te kriminalne radnje – upozorava Murenji. On najavljuje i ponovni sastanak sa čelnicima Opštine Subotica i MUP, kako bi se pronašlo održivo rešenje, budući da su meštani veoma revoltirani, zbog čega postoji opasnost od mogućih fizičkih obračuna. Murenji poziva i državu da se uključi u rešavanje problema.


     Promeniti organizaciju policije


     Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški, podseća da je Vojvodina do tzv. "jogurt revolucije" imala svoju policiju i bila jedna od najbezbednijih regija u Evropi.


     – Podsetiću samo da je nekadašnja pokrajinska policija u gotovo 80 odsto slučajeva rešavala sva krivična dela u Vojvodini, a razbojništva i razbojničke krađe u više od 90 odsto slučajeva – ističe Bogaroški i ocenjuje da sadašnja situacija pokazuje da je LSV u pravu kada traži vraćanje posebne policijske uprave za Vojvodinu. On je uveren i da bi posebna policijska uprava za Vojvodinu, omogućila bolju koordinaciju policije i sigurno značajno veću bezbednost građana. To naravno ne znači osnivanje paralelnih policijskih snaga, nego drugačiju organizaciju postojeće policije, a komandir te policijske mreže bio bi biran u Vojvodini i direktno podređen ministru policije. 


     – Trebalo bi je organizovati kao posebnu upravu policije u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova. Njeni organi bi, siguran sam, kvalitetnije i bolje obavljali poslove na teritoriji Vojvodine, pre svega zato što poznaju ljude, mentalitet, jezik i teren – navodi Bogaroški. On podseća da je LSV i ranije tražila osnivanje posebne uprave, te da od toga neće odustati.


     Lopovi usporili međunarodni voz


     Na prugama Srbije prošle godine registrovano je 1.000 krivičnih dela krađa, usled čega su "Železnice Srbije" pretrpele štetu od 150 miliona dinara. Od toga su, prema pisanju Blica, u maju ove godine, samo sremski lopovi dali doprinos od 100.000 evra, budući da je na pružnim deonicama Beograd-Šid, Beograd - Novi Sad do ulaza u Inđiju i Ruma-Šabac-Zvornik u proteklom periodu ove godine izvršeno 26 krađa. Kradu se šine, pragovi, lokomotive, delovi vagona, energetski kablovi za napajanje peronske rasvete, pružni kablovi i prigušnice. Poslednja krađa odnosila se na 40 metara bakarnih kablova na pruzi Beograd-Šid kod sela Martinci, na kojoj saobraćaju međunarodni vozovi, nakon čega je došlo do višesatnog zastoja u saobraćaju i smanjenja brzine vozova na 30 kilometara na sat.


     Kradu i vrata sa trafo stanica


     Osim privatne imovine i građana, na meti kradljivaca su redovno i objekti Elektrovojvodine, kao i sama struja. Kako je navedeno u tom preduzeću još prošle godine, krađa struje u Srbiji i Vojvodini poprima alarmantne razmere budući da se godišnje uz pomoć raznih uređaja, alatki i magneta godišnje ukrade struje u vrednosti od preko 61 milion evra, od čega u Vojvodini 20 miliona evra. Sa druge strane, na meti je i imovina Elektrovojvodine, a primer koji to odlično ilustruje objavio je Kurir u avgustu prošle godine, kada su zbog pokušaja krađe elektroenergetske opreme u trafo-stanicama "Perlez" i "Titel", tačnije zbog toga što je presečen izolatorski lanac koji nosi aluminijumsko-čelično uže, više od devet časova bez struje ostali Titel, Perlez, Lok, Knićanin, Farkaždin, Sakule i Idvor. U Novom Sadu su početkom juna ove godine ukradena vrata sa bravarijom sa šest trafo stanica.

Нема коментара:

Постави коментар