понедељак, 10. октобар 2011.

GDE SU ONI KOJI BI DA PALE BEOGRAD?


DIVLJANJE HULIGANA U CENTRU BEOGRADA

     Parada ponosa je otkazana zbog ugrožene bezbednosti učesnika, ali i dalje nije utvrđeno ko je planirao da ruši Beograd, i šta je policija uradila da ih locira.




     Paljenje automobila, izazivanje incidenata na obodu Beograda, napad na sedišta stranaka vladajuće koalicije i diplomatska predstavništva… Ovakva akcija, poznata po nazivu "Beograd u plamenu", trebalo je da bude organizovana pre sedam dana, a cilj joj je bio da se smanji broj policajaca u centru, kako bi učesnici Parade ponosa bili lakše napadnuti.


RASPOMAMLJENI "STUPOVI SRPSTVA"
     Policija je prošle nedelje saopštila da je akcija preobimna da bi se policija nosila sa njom i zbog toga zabranila sva javna okupljanja, ali do danas nikoga nije privela. Podatke su, kako su tada rekli, dobijali na raznim forumima i online igricama, ali do danas nisu saznali KO stoji iza ovakve akcije. Na pitanje zašto, od MUP-a ni danas nismo dobili konkretan odgovor. 



     Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je to zbog toga što realne opasnosti možda nije ni bilo, ali veruje da je policija dobro postupila kada je zabranila sve skupove prošle nedelje.


     U Viši sud su prošle godine privedene 124 osobe zbog nasilničkog ponašanja, dok je optužnica podignuta protiv njih 111. Do sada je osuđeno njih 36, dok je protiv 11 osoba postupak obustavljen, a jedan predat Prvom sudu u nadležnost. U fijokama Tužilaštva još uvek se nalaze dva predmeta. U prvom sudu u Beogradu za nerede tokom 2010. bilo je 5 postupaka, od kojih su dva za krađu, jedan za diskriminaciju, a dva za narušavanje javnog reda i mira. Samo jedan postupak je završen pravosnažnom presudom, dok se dva nalaze u tužilaštvu, jedan od aprila, a drugi od novembra prošle godine.



"RASIZAM, FAŠIZAM, KSENOFOBIJA"
     Jedina parada ponosa u Srbiji održana je prošle godine, ali u senci nereda koje su huligani napravili na više lokacija u centru Beograda. Zbog toga su pala i brojna hapšenja 


     Međutim, policija je tada privodila huligane zbog konkretnih akcija, dok se sada krije iza formulacije da ne mogu da hapse nekoga ako nije ništa uradio. Organizatori ovogodišnje parade ponosa kažu da to nije tačno i da postoje dva moguća scenarija koja stoje iza zabrane ovogodišnje parade: ili su lagali da je opasnost velika - ili je opasnosti bilo, ali policija nije želela da se obračuna sa huliganima. Goran Miletić podseća da je policija i ranije imala posla sa istom grupom ljudi.


     "Prilikom hapšenja mladića policija jasno rekla da su ti huligani koji su tad izasli napadali policiju i uništavali imovinu, njima vrlo dobro poznati. Pa izgleda da policija zna ko su oni. Ako postoje operativni podaci začuđuje je da niko nije uhapšen i očigledno je da tu nedostaje neka volja", kaže Miletić. 


     Inače, Beograd je tokom prošlogodišnje parade ponosa pretrpeo štetu od više od milion evra. U neredima je povređeno više od 150 ljudi, od čega je najveći broj policajaca.

Нема коментара:

Постави коментар