четвртак, 22. март 2012.

VOJNI UDAR U DRŽAVI MALI, SVRGNUT PREDSEDNIK, VOJSKA PREUZELA KONTROLU


     Odmetnuti vojnici u državi Mali danas su se pojavili na državnoj televiziji (slika gore) i objavili da je izveden vojni udar i da preuzimaju vlast u zemlji nakon nesposobnosti aktuelne vlasti da se obračuna sa pobunom nomada na severu zemlje, prenosi Reuters.
 
     Udar su izvršili vojnici sa činom kapetana i niže, ukoliko se ispostavi da su zaista preuzeli vlast, stanje u državi Mali bi se moglo potencijalno destabilizovati, navodi Reuters. U Maliju se već vode žestoke borbe sa pripadnicima al-Kaide, ali najnoviji sukobi izbijaju na severu zemlje gde je došlo do velikog gomilanja oružja posle pada libijskog vođe pukovnika Moamera Gadafija.
PREDSEDNIK AMADU TUMANI TURE
     Tuarezi, od kojih se veliki broj borio na strani Gadafija za vreme libijskog rata prošle godine, posle smrti Gadafija prebegli su preko granice u državu Mali, gde ih i inače ima velik broj. Ali, sada su sa sobom doneli i velike količine oružja i bore se za proglašavanje vlastite autonomije. Vojska države Mali je nedeljama apelovala na vladu da im se da bolje oružje da bi se mogli suočiti sa Tuarezima-pobunjenicima na severu zemlje.
 
     Sinoć se oko predsedničke palate u glavnom gradu Bamako mogla čuti snažna pucnjava. Danas je vlast preuzela grupa vojnika koja sebe naziva CNRDR - Nacionalni komitet za povratak demokracije i obnovu države. "CNRDR je odlučio da preuzme odgovornost za zemlju na način da je zaustavio nekompetentni režim Amadu Tumani Turea", rekao je danas Amadu Konare, portparol CNRDR-a.
 
     "Obećavamo da ćemo vratiti vlast demokratski izabranom predsedniku čim dođe do ujedinjenja zemlje i nakon što njen integritet više ne bude ugrožen", rekao je Konare okružen sa oko 20 vojnika.


     Država Mali - Populacija: oko 14,5 miliona, Religija: oko 90% Islam, oko 5% Hrišćanstvo, 5% tradicionalna verovanja.


     Izvori govore da su vojnici upali u palatu sinoć pošto je iz nje otišao aktuelni predsednik Ture. U ovom trenutku nije poznato gde se nalazi. Predsednik Ture je i sam bio akter vojnog udara 1991. kada je svrgnuo vojnu vlast Musse Traorea. Ture je kasnijih godina 2 puta demokratski biran za predsednika, 2002. i 2007. Sledećeg meseca trebao je da siđe sa vlasti jer su za tada zakazani novi predsednički izbori.


     Za vreme njegove vlasti zemlja je bila stabilna, ali problemi su se počeli javljati kada je velik broj Tuarega počeo stizati iz Libije nazad u Mali. Prema nekim informacijama zbog pobune tuareških nomada oko 200,000 stanovnika moralo je pobeći sa severa zemlje.
(Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар