понедељак, 21. новембар 2011.

RIO SVE SLOBODNIJI


     Državna zastava Rio de Ženeira zavijorila se na vrhu favele kada je pala vlast narko-kumova i teritorija Rosinje vraćena u nadležnost Brazila.
     Sa vlasti je, bez ispaljenog metka, skinut tridesetogodišnji režim narko-bandi, u jednom od najvećih naselja bede Latinske Amerike.
     Rosinja je najkrupniji grozd strmih sokaka i naherenih udžerica u brdovitom vencu oko božanskih plaža, tropskog rastinja i morskog plavetnila Rio de Žaneira.
     Do pre desetak dana, kada su do zuba naoružane trupe specijalne vojne policije ušle u Rosinju, vlast je držala dobro organizovana struktura narko-bosova i njihovih poslušnika, potpomognuta korupcijom državnih organa reda. A sada, sada je i u živopisnoj Rosinji, sa njenih sto sedamdeset hiljada stanovnika zavladala – demokratija. 
     Zastava Rio de Žaneira zavijorila se simbolično na improvizovanom jarbolu u tu čast. Narod je veseo bio i ostao, pre i posle smene vlasti. Ni beda nije bedna u tropima, gde sunce i kiša naizmenično šaraju po jarkim bojama, gde zvuci sambe daju veseli ritam svakodnevici. Tamnoputa golišavost, gipki pokreti, beli zubi, nasmejane oči, sve to čini da svaka od hiljadu favela oko Rija ima svoju jedinstvenu raskoš, pa se ni ne može nazvati turobnim terminom kakav stoji za "obična" naselja bede u drugim delovima sveta. 
     U sklopu priprema za fudbalski mundijal (2014) i Olimpijadu (2016) prvu u istoriji igara na južnoameričkom kontinentu, ovo je, kažu, devetnaesta favela u kojoj je "rekonkista" uspešno i bez prolivene krvi obavljena. 
     Policija Rija je prethodno mesecima najavljivala akciju "pacifikacije" Rosinje, pa su neki od glavnokomandujućih narko-dilera pobegli izmestivši svoju logistiku u manje strateški važna naselja. Ali to nije uspelo dojučerašnjem "gradonačelniku" Nemu po koga je nekoliko dana pred policijsku intervenciju došao službenik konzulata Konga. U gepek "tojote korole" sakrio je Nemovu visost, računajući da će ga spasti diplomatske tablice i imunitet. Ali specijalno obučeni policajci nisu se dali podmititi. Službenik Konga nudio je 20 pa trideset hiljada, da bi na kraju tutkao milion reala (više od milion dolara) samo da mu omoguće slobodan prolaz do neke udaljenije manje uočljive favele. Policija se nije dala, pa je Nem sada u zatvoru, a za njegovo hvatanje je prethodno raspisana nagrada od pet miliona reala. 

     Gradonačelnik Rija Serđio Kabral čestitao je organima reda na odlučnosti i hrabrosti i rekao da će o ovom patriotskom činu obavestiti čak i Dilmu Rusef, predsednicu latinoameričkog rastućeg džina. Ko će dobiti nagradu od pet miliona reala, umesto mita od milion, sada je manje važno. 
     Rosinja je zbog svog položaja između dva najluksuznija kvarta u Riju, favela koju je trebalo na vreme "pacifikovati" pre nego što masa turista iz sveta preplavi peskovitu Kopakabanu i Ipanemu. Samo u ovoj faveli obrtalo se godišnje 50 miliona dolara od trgovine drogom. Kupci su velikim delom stanovnici obližnjih elitnih naselja, ali bio je to i nezaobilazni punkt za strane turiste koji su odsedali u hotelima na Kopakabani. 
     Uhapšeni Nem zarađivao je, kako piše brazilska štampa, i do dva miliona dolara mesečno, pa mu nije bilo teško da pokatkad među meštanima izigrava Robin Huda. Za njim je ostala prazna trospratnica sa nenačetim flašama najboljeg viskija, pozlaćenim slavinama, velikim akvarijumom, džakuzijem i… kod sestre se sakrila do nedavno prva dama Rosinje, jedna raskošna dvadesetpetogodišnja plavuša. Sve je to uobičajena scenografija kojom se kite narkoskorojevići. Oni sa starijim dosijeom, ne žive više gore u favelama. Spustili su se među bankare, finansijere, multinacionale i građevince koji od grada karioka prave svetsko rastuće čudo. U trenutku kad ostali deo sveta grca u krizi. 
     Popularni gradonačelnik Kabral nije naivan, pa je još pre tri godine sa vlastodršcima favela sklopio prećutnu pogodbu. Bez pucanja i rušenja, narko-kumovi se redom povlače u predgrađa daleko od turističkih atrakcija i predaju favele organima reda. Vraćaju ih pod brazilsku jurisdikciju. U zamenu za mirno povlačenje sa teritorije koje su držale do zuba naoružane narko-vojske, plavci su im izgleda dali reč da im neće smetati da izmešteni biznis dalje razvijaju. 
     Po strmim lavirintima favele i dalje se trguje na sitno – gram-dva tek da se ponešto zaradi, i da se očuva veseli duh. 
     Stanovnici Rosinje sa svojih pendžera gledaju sada mirovnu policiju kako uspostavlja red. Javite na televiziji da nismo svi ovde narkomani, dovikuje jedan čičica, reporteru O globo mreže. Rosinjanima se obećava sa vrha da će, sada u demokratiji, favela dobiti bolje škole, sportske hale i ambulante. 
     Brazil će po prognozama londonskog "Ekonomist intelidžens junita" do kraja ove godine smeniti Veliku Britaniju na šestom mestu svetske rang-liste po visini bruto nacionalnog dohotka. Ima se novca i za nove stadione i za podizanje standarda. Prioritet socijalističke vlade Dilme Rusef, kao i njenog prethodnika, popularnog Lule, jeste iskorenjivanje siromaštva. U toj bici Brazil je već postigao rekordne rezultate. Jednom oslobođenje favele policajci čuvaju od nove invazije narko-bandi i uspostavljanja paralelnih sistema. Novi kvalitet života, neće prestati da se gradi, onog trenutka kada se ugase olimpijske baklje obećavaju vlasti u Riju. Favele kao jedno od obeležja Brazila neće biti srušene. Samo će poprišta za koja su govorili da su krvavija nego ona u Avganistanu biti pretvorena u sambadrome.

Нема коментара:

Постави коментар