петак, 25. новембар 2011.

DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA


     Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine u Srbiji ubijeno 35 žena, a 27 izgubilo život u porodičnom ili partnerskom nasilju
     Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja ukazala je da je femicid najozbiljnija posledica nasilja nad ženama, kao i posledica neuspeha države i društva da im obezbede adekvatnu zaštitu i podršku.


     Ona je istakla da je potrebno da se učini sve kako bi se sprečilo da se i drugim ženama isto desi. 
     Prema njenim rečima, u Srbiji je sve veći broj slučajeva proganjanja, od kojih su se neki na žalost završili i sa smrtnim ishodom po osobu koja je praćena. 


     "Žrtve proganjanja ne uživaju nikakvu zaštitu i prepuštene su na milost i nemilost učinilaca koji ne trpe nikakvu krivičnu sankciju", rekla je Nestorov. 
     Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, a na taj dan UN, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama. 


     U Skupštini grada Beograda biće osnovan Forum pravih muškaraca za borbu protiv nasilja nad ženama. 
nasilje nad zenama.jpg
     Kako je najavljeno, osnivači Foruma pravih muškaraca ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante, glumac Nikola Đuričko, novinar Dragan Ilić i muzičar Ognjen Radivojević potpisaće deklaraciju "Pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama" koja sadrži važne principe i vrednosti, a kojom će se obavezati da će aktivno učestvovati u borbi protiv nasilja nad ženama.


     Savet Evrope protiv nasilja nad ženama


     Zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope, Mod de Ber-Bukičio pozvala je evropske vlade da potpišu sporazum protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.


     De Ber-Bukičio je, govoreći uoči 25. novembra, Međunarodnog dana protiv nasilja prema ženama, rekla da nova Konvencija Saveta Evrope za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici ima potencijal da napravi značajnu razliku u životima miliona žena.
     "Nasilje nad ženama, u bilo kojoj od mnogobrojnih formi, zaprepašćujuće je kršenje ljudskih prava. To je brutalni, često smrtonosni izraz nejednakosti koju trpi previše žena u našim društvima", rekla je ona. 


     Zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope podsetila je da svakog 25. novembra svetski lideri osuđuju rodno nasilje, ali se malo toga menja u praksi. 
     "Zahvaljujući Konvenciji, 2011. predstavlja prekretnicu. Savet Evrope je sada u mogućnosti da ponudi stvarno sredstvo za promenu", ukazala je ona. 

     Konvencija, koja je za potpisivanje otvorena u maju ove godine, obuhvata mere za sprečavanje nasilja, zaštite žrtava i kažnjavanje počinilaca. 



     U njoj se ukazuje na odgovornost država koje treba da deluju protiv bilo koje forme nasilja nad ženama i prekinu praksu nekažnjavanja počinilaca.

Нема коментара:

Постави коментар