четвртак, 24. новембар 2011.

PUNU PLATU ZA TRUDNICE LIGA INICIRALA 2006. GODINE


     Odbornička grupa "Liga socijaldemokrata Vojvodine" ostaće uzdržana povodom izglasavanja inicijativa upućenih od strane odborničke grupe URS koje se tiču besplatnog prevoza za trudnice i isplate od 20.000 dinara za one nezaposlene, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana danas u prostorijama LSV.
     Liga je još 2006. godine pokrenula inicijativu koja se ticala izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom je traženo da se postojeći zakon izmeni, kako bi trudnice na porodiljskom osustvu dobijale punu platu umesto 65 odsto, naveo je potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović. Podsetio je da je ta inicijativa usvojena u Skupštini Vojvodine i prosleđena Skupštini Republike Srbije. Jovanović je kazao da je te godine visoki funkcioner G17 plus i tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević odbacio taj predlog komentarišući da je to pitanje "politikanstva". On je istakao stav Lige, navodeći da se još pre pet godina tražilo povećanje plate za trudnice, i iskazao zadovoljstvo što se stav prema porodiljama menja, ali i postavio pitanje ko zaista radi na njihovoj dobrobiti.


     - Sada od iste stranke, koja je samo izmenila naziv, dobijamo predlog da trudnice imaju besplatan javni prevoz i da onim nezaposlenima bude isplaćena naknada od 20.000 dinara. Postavlja se pitanje ko se bavi dnevno-političkim marketingom koji nema veze sa nekom dugoročnom politikom - rekao je ovaj funkcioner LSV podsetivši da je Forum žena SV pre godinu dana opet pokrenuo akciju pod nazivom "Puna plata za trudnice".


     Članica Foruma žena i odbornica u Skupštini grada, inicijatorka pomenute akcije, Jasmina Nikčević osvrnula se na stanje u JGSP-u.


     - U Novom Sadu godišnje se rodi oko 6.000 dece. Mesečna karta iznosi 1.712 dinara, pa kad se ta dva broja pomnože, dobijamo da će besplatne karte JGSP koštati oko 100 miliona dinara. Podsetimo da održavanje voznog parka iznosi oko 120 miliona dinara - rekla je ova odbornica i dodala:


     - Svojevremeno je Maja Gojković potpisala inicijativu kojom je udvostručen broj besplatnih karata što se odrazilo na poslovanje gradskog saobraćajnog preduzeća. Od 2006. do 2008. godine gorivo nije plaćeno i njihov dug je 760 miliona dinara, a tu je i dug od 40 miliona dinara za plate za radnike, koji se isplaćuje tek ove godine.


     Aleksandar Jovanović osvrnuo se i na inicijativu Lige povodom ukidanja slave grada, podsetivši da su nju 2007. izglasali odbornici radikala, socijalista i DSS-a, koji su tada bili većina u gradskom parlamentu. On je kazao da Srbija kao sekularna država, što je Ustavom uređeno, ne sme da dozvoli da se crkva meša u državne poslove, a da Novi Sad jeste grad različitosti gde žive i građani koji ne pripadaju pravoslavnoj veroispovesti.


     - Mržnja prema srpskom je samo zamena teza, ovo je samo zloupotreba svega onog što je srpsko - kazao je Jovanović na osnovu optužbi da Liga propagira antisrpska delovanja.


     Povodom pretnji koje su ovih dana upućivane lideru LSV Nenadu Čanku, potpredsednik ove stranke kazao je da su nadležni organi obavešteni i da je istraga u toku, ali da se pretnje neće odraziti na rad Lige.


     - Pre četiri godine pokrenuli smo inicijativu da se zabrani neonacistička parada u organizaciji "Nacionalnog stroja" čiji je rad, opet našom inicijativom, zabranjen. Bilo kakva ideja ili koketiranje sa idejama kojima se propagira mržnja prema različitosti ne može se tolerisati- zaključio je ovaj ligaš dodajući da je na Fejsbuku otvorio stranicu "Prekrečimo novosadsku mržnju" koja ima za cilj da locira sve parole mržnje ispisane po gradu kako bi oni bili uklonjeni.

Нема коментара:

Постави коментар