субота, 19. новембар 2011.

PAPA: NE LIŠAVAJTE GRAĐANE NADE


     Papa Benedikt XVI osudio je korupciju i pohlepu, upozorivši da bi mogle da dovedu do nasilnih prevrata širom sveta.
     On je pozvao lidere afričkih zemalja da ne lišavaju građane nade.


     "U ovom trenutku postoji suviše skandala i nepravde, suviše korupcije i pohlepe, suviše grešaka i laži, suviše nasilja što vodi u bedu i smrt", istakao je papa u govoru u predsedničkoj palati Benina, tokom druge posete afričkom kontinentu.


     Papa je u obraćanju političarima, verskim dostojanstvenicima i diplomata "pozvao sve političke i ekonomske lidere africkih zemalja i ostatka sveta da ne lišavaju svoje građane nade". 


     "Ne lišavajte ih budućnosti, unakazivanjem sadašnjosti", rekao je papa. 


     On se osvrnuo na ustanke u arapskom svetu i govorio o sticanju nezavisnosti Južnog Sudana, najmlađe afričke države. 


     "Tokom proteklih meseci, mnogi ljudi su manifestovali želju za slobodom, potrebom za materijlanom sigurnošću, i želju da žive u harmoniji sa različitim etničkim i verskim grupama", rekao je papa.


     Sida je problem "pre svega etički"


     Sida zahteva medicinsku i farmaceutsku reakciju, ali to nije dovoljno jer je problem "pre svega etički", navodi se u "apostolskoj poruci" afričkim katolicima koju je danas u Beninu potpisao papa Benedikt Šesnaesti. 


     Taj dokumenat je vrsta uputstva za Rimokatoličku crkvu u Africi u narednim decenijama. Papa će ga biskupima u Kotonuu predati u nedelju, trećeg, poslednjeg dana posete Beninu. 


     U "apostolskoj poruci" na 135 strana traži se od afričkih katolika da se jasno opredele za pomirenje, odbranu porodice i dobro upravljanje državama. 


     Naziv dokumenta je "Africae Munus" i čine ga zaključci sinoda o Africi održanog 2009. u Vatikanu. 


     "Problem side svakako zahteva medicinski i farmaceutski odgovor. To je ipak nedovoljno jer je problem dublji. On je pre svega etički", navodi se u tekstu. 


     Papa u dokumentu ističe potrebne promene ponašanja - "na primer seksualna apstinencija, odbijanja seksualnog promiskuiteta, vernost u braku". 


     Benedikt Šesnaesti se obratio i beninskoj crkvi, suočenoj sa brojnim skandalima. 


     Obraćajući se učesnicima seminara i sveštenicima, papa je istakao dobre strane siromaštva i celibata za pripadnike crkve. 


     "Siromaštvo i devičanstvo čine vas istinski slobodnim", ocenio je papa.

Нема коментара:

Постави коментар