среда, 30. новембар 2011.

KLINTON: IZVUĆI POUKE IZ GREŠAKA


     Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da SAD i Pakistan moraju da izvuku pouke iz napada NATO u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika.
(Beta)
     Klintonova je istakla da je napad u severozapadnom delu Pakistana bio "tragičan incident" i obećala je da će se on brzo i detaljno istražiti.


     Američka državna sekretarka je, pored toga, izrazila žaljenje zbog toga što je Pakistan zbog ovog napada odlučio da bojkotuje konferenciju o Avganistanu koja će se održati sledeće sedmice u Bonu.


     "Smatram da je najvažnije da izvučemo pouke iz ove tragedije jer moramo da nastavimo da sarađujemo", kazala je Klinton, ističući da se "ništa neće postići ako okrenemo leđa uzajamnoj saradnji". 


     Američki zvaničnici juče su saopštili da će prvi nalazi istrage, koju će predvoditi SAD o napadu NATO-a, biti objavljeni do 23. decembra. 


     Odnosi Vašingtona i Islamabada, saveznika u ratu protiv terorizma, posebno su narušeni otkako je u maju u tajnoj operaciji američkih specijalaca na pakistanskoj teritoriji ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden. 


     Odnosi dve zemlje dodatno su narušeni napadom NATO u subotu, na koji je Pakistan oštro reagovao - presekao je sve puteve snabdevanja snagama Alijanse u Avganistanu i naredio američkom osoblju da napusti vazduhoplovnu bazu u Šamsiju iz koje, navodno, bespilotne letilice CIA napadaju ciljeve u Avganistanu. 


     Vazdušni napad NATO, u kojem su u subotu ubijena 24 pakistanska vojnika, nameran je i očigledan čin agresije, izjavio je danas istaknuti pakistanski vojni zvaničnik, dodatno pojačavajući oštru reakciju Islamabada na ovaj incident. 


     Generalni direktor pakistanskih vojnih operacija, general-major Isfak Nadim, rekao je da su helikopteri NATO nastavili da pucaju, iako su snage Alijanse bile obaveštene o tome da zapravo napadaju vojne ispostave na pakistanskoj teritoriji. 


     "Međunarodne snage bezbednosti već su imale detaljne informacije o ovim ispostavama, uključujući karte, i nemoguće je da nisu znali da su to naše ispostave", kazao je Nadim, javio je Rojters. 


     Pakistan je na ovaj napad oštro reagovao - presekao je sve puteve snabdevanja snagama Alijanse u Avganistanu, naredio američkom osoblju da napusti vazduhoplovnu bazu u Šamsiju iz koje, navodno, bespilotne letilice CIA napadaju ciljeve u Avganistanu, i saopštio da će preispitati sve sporazume sa SAD i NATO. 


     Pored toga, Islambad je u utorak odlučio da bojkotuje međunarodnu konferenciju o Avganistanu, koja će se sledeće sedmice održati u Bonu. 


     Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je žaljenje zbog ovakve odluke Islamabada, ističući da Pakistan i SAD moraju da izvuku pouke iz napada NATO radi nastavka saradnje u borbi protiv terorizma. 


     Odnosi Vašingtona i Islamabada posebno su narušeni otkako je u maju u tajnoj operaciji američkih specijalaca na pakistanskoj teritoriji ubijen vodja Al Kaide Osama bin Laden.

Нема коментара:

Постави коментар